Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

republika srpska

Pekarski proizvodi ponovo poskupjeli

pekara hljeb pekarski proizvodi
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Ilustracija

“Mislim da njihove najave u ovoj zemlji sa ovo malo stanovnika zaista nemaju više smisla”, kazala je Marićeva i dodala da su građani ti koji plaćaju ceh

Pekarski proizvodi u većini pekara u Republici Srpskoj dodatno su poskupjeli, ističu sagovornic Nezavisnih iz pekarskog sektora, te uvjeravaju da bi u narednom periodu cijene trebalo da miruju.

Naime, kako je za “Nezavisne novine” rekao Saša Trivić, vlasnik kompanije “Krajina klas”, u čijem sastavu posluje i “Manja”, oni su povećali cijenu pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

“Mi smo prije desetak dana podigli cijenu određenih proizvoda za nekih pet odsto”, kazao je Trivić i istakao da su oni na godišnjem nivou planirali da cijene podignu samo za taj postotak.

“Što se tiče naše firme, to bi u ovoj godini trebalo da bude jedino povećanje, a koje je izazvano podizanjem minimalca sa 700 na 900 KM”, kazao je Trivić.

Da je i u Prnjavoru došlo do rasta cijena pekarskih proizvoda, potvrdio je i Nikola Vrhovac, direktor pekara “Cvijeta” iz Prnjavora.

“Minimalne korekcije”

“Cijena hljeba nije se mijenjala, ali je došlo do poskupljenja ostalih pekarskih proizvoda. Mi smo u prethodnim danima imali minimalne korekcije, odnosno došlo je do rasta cijena za nekih pet odsto, a sve zbog poskupljenja sirovina, ali i većeg minimalca”, kazao je Vrhovac.

Istakao je da su kod njih veće cijene raznih peciva, ali i pica, upravo zbog rasta cijene suhomesnatih proizvoda koji se koriste za pravljenje ovih proizvoda.

Sa druge strane, Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kazao je da, što se tiče njihove regije, još nije došlo do rasta cijena.

“Ukoliko dođe do rasta cijena sirovine, vidjećemo šta ćemo raditi, sigurno je da ćemo morati podizati cijenu, ali zasad još uvijek nećemo”, kazao je Pelemiš.

Kifle of 30 do 60 feninga

Istakao je da u Bijeljini hljeb od 500 grama košta 1,70 KM, dok od 700 grama 1,80 KM, a cijena kifli je od 30 do 60 feninga.

“Zbog visokih cijena svih proizvoda, većina pekara je odlučila da na neki način pomogne socijalno ugroženima pa su tako poslije 19 sati odlučili da spuste cijene svojih proizvoda za 50 odsto”, kazao je Pelemiš.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana “Don” Prijedor, ističe da pekari u Repubici Srpskoj nemaju nijedan razlog za podizanje cijena.

“Oni su podizali cijene svojih proizvoda kada god bi došlo do poskupljenja bilo čega u zadnjih godinu dana”, kazala je Marićeva.

“Nezamislivo da kifla košta 0,70 feninga”

Istakla je da je ova situacija sa visokim cijenama peciva postala suluda, te da je nezamislivo da kifla košta 0,70 KM

“Mislim da njihove najave u ovoj zemlji sa ovo malo stanovnika zaista nemaju više smisla”, kazala je Marićeva i dodala da su građani ti koji plaćaju ceh.

Milanka T. iz Banjaluke istakla je da je iznenađena novim cijenama peciva, te je kroasan u pekari platila dvije KM, iako i dalje stoji cijena 1,60 KM.