Policija osigurava željeznicu

Banovićki rudari odlučuju o nastavku štrajka: “Mi smo njima dali dva uslova”

rudari banovici

Njih oko 200 nezadovoljno je što im je, kako navode, odlukom uprave plata snižena za skoro 200 KM

Rudari Rudnika mrkog uglja Banovići koji štrajkuju već drugi dan, povukli su se u jamu kako bi donijeli odluku o daljim koracima.

Njih oko 200 nezadovoljno je što im je, kako navode, odlukom uprave plata snižena za skoro 200 KM.

-Mi smo njima sada dali dva uslova. Tražimo da nam se plate vrate na prethodni iznos i da imamo 15 KM topli obrok kao i svi. Inžinjeri ovdje zarađuju po 1.700 KM, a ljudi koji idu u jamu tako malo. Imaju kredit. Od čega će živjeti – rekao je predstavnik nezadovoljnih rudara Nedžad Bajrić.

Od proizvodnje uglja u Banovićima ovisi i proizvodnja električne energije u cijeloj BiH.

Tehnički direktor Rudnika u Banovićima Ibrahim Lapandić objasnio je zašto su rudarima plaće smanjene, preciziravši da se površinska eksploatacija radi s procentom ostvarenja plana od 140 posto.

– Naša podzemna eksploatcija radi s procentom do 60 posto. U raspodjeli novca uzimaju se procenti ostvarenja onoga što je planirano i na takav način se dijeli novac. Drugi razlog je i taj što smo primili pred novu godinu oko 150 radnika, a nismo uvećali sumu za njih – kaže tehnički direktor Lapandić.

Na ovakva opravdanja iz Uprave rudari ne pristaju te očekuju da im se obrati generalni direktor Rudnika u Banovićima Munever Čergić ili Mirsad Kukić koji je predsjednik Sindikata radnika Rudnika mrkog uglja Banovići.

Na današnjoj vanrednoj Sjednici Vlade Tuzlanskog kantona donesena je odluka da se spriječi blokada željezničkog prometa u Banovićima, a koju su blokirali rudari Rudnika mrkog uglja Banovići. Ovakvu odluku rudari smatraju neprimjerenom.

Specijalna policija i dalje osigurava željeznički promet kako bi se ugalj mogao nesmetano dopremati prema Termoelektrani Tuzla.

Rudari iz Omazića ponovo ispred Uprave rudnika, policija deblokirala prugu