Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

epicentar kod zenice

“Baš je zatreslo jako”: Snažniji zemljotres pogodio BiH

zemljotres
Foto: X

O eventualnoj šteti još nema informacija

Bosnu i Hercegovinu je pogodio zemljotres, javlja EMSC. Epicentar je bio 15 kilometara sjeverozapadno od Zenice, a osjetio se i na širem području.

Prema prvim informacijama, zemljotres je bio jačine 3,6 stepeni po Rihterovoj skali.

– U zemljotresu koji se danas oko 16.45 sati osjetio u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine te čiji je epicentar bio između Zavidovića i Žepča, do sada nisu prijavljene materijalne štete – potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

Zemljotres je, kako ističe, u epicentru bio jačine oko 3,6 stepeni po Richteru te na dubini od oko devet kilometara i šest kilometara udaljen od Zavidovića, a osjetio se i u drugim gradovima tog i susjednih kantona.

– Tlo se treslo jako i kratko, ali na sreću nemamo prijavljenih šteta niti žrtava i povrijeđenih. Nadamo se da će tako i ostati.

Jasno je da ovakvi zemljotresi izazivaju nelagodu i strah kod građana, jer smo u zadnjih pola godine imali nekoliko zemljotresa s epicentrom na području našeg kantona – ističe Aličić.

Prema svjedočenjima, trajao je kratko ali je bio prilično jak.

“Jako i kratko”, “Dobro zadrma, ali nije dugo, neke 2 sekunde”, “Malo zatreslo pet sekundi”, “Baš je zatreslo jako”… samo su neki od komentara na vijest o zemljotresu na X stranici EMSC-a.