Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka pomirenja

Bećirović se obratio Srbima u BiH i Srbiji: Nema genocidnih naroda

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“U ovoj rezoluciji se ne spominjej nijednom riječju Republika Srbija. Želim da razvijamo dobre odnose između BiH i Srbije uz međusobno poštivanje i uvažavanje”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se danas javnosti nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. Posebno se obratio, kako je rekao, srpskom narodu u Bosni i Hercegovini i Srbiji, ali je uputio i oštru poruku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Želim uputiti nekoliko poruka srpskom narodu u BiH: Srpski narod je integralni dio bh. jedinstva u različitostima i ravnopravan narod s drugim narodima u BiH. Tako je bilo i tako će ostati. Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije nikakva prijetnja srpskom narodu. Nema genocidnih naroda. Ovu rezoluciju treba shvatiti kao šansu za katarzu i trasiranje puta u sigurniju budućnost.

Poruka građanima susjedne Republike Srbije: U ovoj rezoluciji se ne spominjej nijednom riječju Republika Srbija. Želim da razvijamo dobre odnose između BiH i Srbije uz međusobno poštivanje i uvažavanje. Vrijeme je da i predsjednik susjedne Srbije shvati da je on predsjednik Republike Srbije, a ne predsjednik Srba. Ne postoje predsjednici Srba, Bošnjaka i Hrvata, postoje međunarodno priznate države i legalni organi vlasti tih država.

Ne treba izmišljati bošnjačke, srpske i hrvatske sabore, treba poštovati Parlament Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštine Srbije i Sabor Hrvatske. Ne treba nam srednjovjekovna logika već poštivanje međuanrodnog prava. Inkluzivnost, ekonomski rast, regionalna sradanja i euroatlantske integracije trebaju biti smjer BiH u narednim godinama. Mislim da imamo kapacitet i partnere s kojim možemo ostvariti ovaj cilj. Kao nikada prije ubijeđen sam da će Bosna i Hercegovina biti zemlja uspješnih ljudi”, poručio je Bećirović.

“Pobijedili smo”

Bećirovićje istakao kako su “mnogi mislili da nikada neće dočekati ovu rezoluciju u UN-u, ali da su nakon niza neuspjelih pokušaja uspjeli.

“Iza ovog uspjeha stoji dobro osmišljen i predan rad. Ovaj rezultat nije pao s neba. Uložili ismo ogroman trud, znanje i energiju. Ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih i političkih pobjeda BiH u 21. stoljeću. Bili smo u potpuno neravnopravnoj poziciji na neuporedivo brojnije diplomatije Srbije, Rusije, Sjeverne Koreje i nekih drugih zemalja. Ipak, u saradnji s našim saveznicima – pobijedili smo. Nažalost, usvojena rezolucija je mala satisfakcija porodicama žrtava genocida. Njihovu patnju i bol ne može zamijeniti nijedna rezolucija ili sudska presuda. Zato sada trebamo biti dostojanstveni i odmjereni u izjavama.

Ne želimo likovati i slaviti zbog ovog ogromnog diplomatskog uspjeha. Danas se s poštovanjem želimo sjetiti žrtava genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina. Ova rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda. Reozlucija je nova šansa za katarzu i civilizacijsko raščišćavanje s pravnosnažno presuđenim ratnim zločincima“, rekao je Bećirović.

Zahvalio se prijateljim Bosne i Hercegovine iz cijelog svijeta koji su “podržali i pomogli da bude usvoijena ova Rezolucija”, kao i svim zemljama članicama Generalne skupštine UN koje su glasale “za”.

“Ne nasjedati na propagandu”

“Rezultat je iznad naših očekivanja s obzirom da znamo s kakvom snažnom diplomatskom mašinerijom smo se suočili. 84 glasa “za” i samo 19 “protiv” je velika i ubjedljiva pobjeda. 68 glasova uzdržanih ne negiraju presude sudova UN. Mnogi od ambasadora ovih država to su i direktno rekli. I ove države će također obilježati 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici. Poziv da se glasa protiv rezolucije nisu prihvatile 152 države i plus neke koje nisu bile u sali tokom glasanja. To je istina.

U proceduri UN-a gdje se broje glasovi za i protiv, suzdržani su uvijek podrška većini, a ne manjini. Da su suzdržane zemlje željele srušiti ovu rezolucije glasale bi protiv. Skoro sve suzdržane zemlje su u diskusijama naglasile da je u i oko Srebrnice počinjen genocid nad Bošnjacima. Pitamo se zašto su bili suzdržani? Zato što su znali da rezolucija ima podršku i odlučili su sebi dati malo političkog prostora iz raznih geopolitčkih i ekonomskih, ponekad vrlo ozbiljnih razloga. Ne treba nasjedati na propagandu da od tih država napravimo neprijatelje, nećemo to dozvoliti”, rekao je Bećirović.

Dodaje kako “nisu puno pričali, ali su puno radili” kao i da je riječ o jednom od “najkompleksnijih projekata koji je podrazumijevao mnoge aktivnosti”.

“Pokazali smo novi način djelovanja, pokazali smo da se politika ne vodi praznim riječima već ozbiljnim radom, da politika nije senzacionalizam i borba za lajkove”, naglasio je.

Pohvalo Lagumdžiju

Pohvalio je “najisturenijeg čovjeka” – ambasadora BiH u UN-u Zlatka Lagumdžiju bez kojeg, ističe, ne bi rezolucija bila usvojena. Zahvalio se svim drugim ljudima poimenično koji su doprinjeli usvajanju rezolucije.

“Osim ozbiljne mašinerije izvan naše države koja je radila protiv usvajanja ove rezolucije, problem su nam dijelom pravili i domaći populisti. O rezoluciji su ponekad pričali i oni koji nemaju blage veze s rezolucijom i stvarali probleme. Ipak, doveli smo ovaj projekat do uspješnog epiloga”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.