Odbijena žalba

Bastah osuđen pravosnažno na 35 godina za zločine počinjene na području Vlasenice

bastah-predrag (1)

Bastah je oglašen krivim što je od 21. aprila do kraja septembra 1992. godine sudjelovao u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike BiH, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva općine Vlasenica

Sud Bosne i Hercegovine je donio drugostepenu presudu, kojom je odbijena kao neosnovana žalba branitelja optuženog Predraga Bastaha i potvrđena prvostepena presuda od 22.3.2022. godine, te je osuđen pravosnažno na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina.

Prvostepenom presudom Bastah je oglašen krivim za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti te mu je utvrđena kazna od 20 godina, dok je kao ranije utvrđena uzeta kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine, izrečena pravomoćnom presudom Suda BiH od 4.2.2010. godine, pa je, primjenom odredbe člana 53. stav 2. tačka a) KZBiH, optuženom izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena.

Optuženom se u izrečenu kaznu uračunava i vrijeme provedeno na izdržavanju kazne po ranijoj pravomoćnoj presudi, kao i vrijeme provedeno u pritvoru u predmetu Suda BiH broj X-KR-05/122, počevši od 28.1.2008. godine, pa nadalje.

Prema je odbijena optužba da bi radnjama opisanim u tom dijelu izreke presude počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkom a) KZBiH, sve u vezi s članovima 29. i 180. stav 1. istog zakona.

Bastah je oglašen krivim što je od 21. aprila do kraja septembra 1992. godine sudjelovao u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike BiH, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva općine Vlasenica.

On je, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a RS, SJB Vlasenica, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, učestvujući u zajedničkom planu i njegovom doprinošenju ostvarenju zajedničkog cilja lišavanja drugih osoba života (ubistvima), saopćeno je iz Suda BiH.