Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK BiH

Dodik izabran za predsjednika RS-a: “Nepravilnosti je bilo, ali nije bilo prepravljanja volje birača”

Sarajevo: Brojanje glasova nakon što su u 19 sati zatvorena birališta
02.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Brojanje glasova nakon sto su u 19:00 zatvorena biralista. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Birački odbori koje je delegirala politika napravili su “havariju” u izbornom procesu”, rekao je Željko Bakalar, član CIK-a BiH

Članica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina je danas izjavila kako je kontrolno brojanje pokazalo da je Milorad Dodik pobijedio za predsjednika RS-a, ali su greške mogle uticati za potpredsjednike. Vlado Rogić, član CIK-a BiH dodaje da se izbori ne mogu poništavati i ponavljati, ako nepravilnosti ne utiču na mandate, a današnja odluka neće uticati, javlja Federalna televizija.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a BiH je kazala kako su izbore u Bosni i Hercegovini obilježile brojne manjkavosti tehničke prirode, to je posebno evidentirano u slučaju obrazaca. “Kontrolno brojanje utvrdilo je da je nepravilnosti bilo, ali da nije bilo prepravljanja volje birača”, dodala je.

“Birački odbori koje je delegirala politika napravili su “havariju” u izbornom procesu”, rekao je Željko Bakalar, član CIK-a BiH.

Bakalar je dodao da nevažeći glasački listići nisu mogli uticati na promjene izbornih rezultata.

S ovom konstatacijom se složio i član CIK-a Ahmet Šantić koji je kazao da je izvještaj Glavnog centra za brojanje utvrdio nepravilnosti, ali one nisu mogle uticati na promjenu rezultata.