Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BBC: Šta će se desiti nakon zatvaranja Haškog tribunala?

Icty

Kako se približava presuda generalu Vojske RS-a Ratku Mladiću, tako i Haški tribunal privodi kraju svoj dugogodišnji rad. Ali ostaje pitanje: šta će se desiti sa stotinama osoba koje u BiH još uvijek nisu odgovarale za ratne zločine, piše BBC.

Haški tribunal je u 24 godine djelovanja optužio 160 osoba za ratne zločine, a bilo je tu stražara iz logora Omarska, pa sve do odgovornih za genocid u Srebrenici.

Svjedoci zločina ističu da ulicama gradova u BiH danas slobodno hodaju osobe koje su tokom rata ubile na stotine civila.

“Oni šetaju okolo i smiju mi se u lice”, kazao je Mevludin Orić, povratnik u istočnu Bosnu koji je svjedočio na tri suđenja u Haškom tribunalu.

Nakon što se Haški tribunal ugasi, ratni zločinci bi trebali odgovarati pred Sudom BiH, no postavlja se pitanje koliko će to uopće imati smisla 22 godine poslije rata.

“Danas ljudi postaju umorni od suđenja. Svjedoci su ostarili, a oslabila je i volja za gonjenjem ratnih zločinaca”, kazala je Nusreta Sivac koja je svjedočila brojnim zvjerstvima u logoru Omarska i bila je žrtva silovanja.

Kako je istakla, neki od zločinaca su odslužili kaznu i već se nalaze na ulicama. Trojicu stražara koji su učestovali u zvjerstvima ona je vidjela na ulicama Prijedora. Nusreta pozitivno razmišlja o dosadašnjem radu Haškog tribunala, iako smatra da su neke izrečene kazne bile preblage.

“Suđenja koja su tamo održana, nikada ne bi mogla biti održana na pravi način u BiH”, navela je Nusreta.