Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Analiza Bloomberga: Cijeli zapadni Balkan napreduje, ali ne i BiH

SRBIJA INAUGURACIJA PREDSEDNIK

Analitičari uglednog američkog biznis magazina Bloomberg u svojoj analizi stanja u BiH iznijeli su niz činjenica koje pokazuju da je BiH zemlja koja stagnira u trenucima kada se ostatak Balkana ubrzano razvija.

“Prosječna plata u BiH je svega 500 dolara, a bruto domaći proizvod iznosi 17 milijardi dolara, što je svega 15 posto prosjeka EU po glavi stanovnika. U međuvremenu, političari u BiH ne mogu da se dogovore ni oko osnovnih reformi. Cijeli zapadni Balkan uspio je da se otarasi imidža rata i razaranja iz devedesetih godina prošlog stoljeća, ali u BiH, i pored dugogdišnje novčane pomoći od strane međunarodnih organizacija, napredak se ne nazire. BiH je danas jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope”, istaknuto je analizi ovog magazina.

Veliki problem za BiH i njenu ekonomiju predstavljaju separatističke prijetnje predsjednika RS-a Milorada Dodika.

“Na Dodikove stavove i pokušaje razaranja BiH, Amerikanci su odgovorili ekonomskim sankcijama. U međuvremenu Dodik se oslanja na Rusiju i Vladimira Putina s kojim se sastao sedam puta u posljednjih šest godina. Rusija je ujedno drugi najveći investitor na području RS-a, dok je Srbija na prvom mjestu”, piše Bloomberg.

U analizi ovog magazina navodi se da je BiH i dalje podijeljena ne samo u političkom i teritorijalnom smislu, već i ekonomskom.

“Ključne državne kompanije i institucije podijeljene su po etničkim linijama. Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko svojevremeno je izjavio da u BiH postoji muslimanska, katolička i pravoslavna električna energija, aludirajući na postojanje tri elektroprivrede u državi”, piše Bloomberg.