Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beba koja je pronađena u kontejneru još u bolnici

policajci_beba_kontajner

Beba stara svega nekoliko dana, koja je početkom ove godine nađena u kontejneru u Ulici Koševo, još je na Klinici za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

No, brigu o njoj će preuzeti hraniteljska porodica, a što je, prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, u najboljem interesu djeteta.

Stručna savjetnica za informisanje u Centru za socijalni rad Kantona Sarajevo Mirsada Poturković kazala je da će postupak pripreme hraniteljske porodice za prijem i smještaj djeteta u novu porodicu biti okončan u toku ove sedmice, piše Oslobođenje.

– Prethodne dvije sedmice se radilo na obradi hraniteljske porodice, odnosno utvrđivala se podobnost te su vršene pripreme za prihvat djeteta. Za sada je hraniteljstvo odabrani oblik zbrinjavanja djeteta, a naravno u narednom periodu će se utvrditi daljnji koraci. Još ne znamo da li će dijete ostati u hraniteljstvu ili će za njega biti odabran neki drugi oblik zbrinjavanja, a koji će biti u najboljem interesu djeteta.

Dok se ne okonča postupak pripreme hraniteljske porodice za prihvat djeteta, odlučeno je da dijete bude zadržano na Klinici za pedijatriju UKC-a u Sarajevu.

Majka djeteta tridesetdevetogodišnja Dž. B. iz Sarajeva je, podsjetimo, privođena zbog krivičnog djela napuštanje djeteta, ali je po odluci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, puštena je da se brani sa slobode.

– Istraga protiv majke osumnjičene za pokušaj čedomorstva je u toku, kazala nam je glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva KS-a Azra Bvačić.