Bećirović: BiH treba postati ozbiljniji partner njemačkoj privredi

Hohmann – Becirovic

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović susreo se sa Christiane Hohmann, ambasadoricom Njemačke u Bosni i Hercegovini, a tema razgovora bila je aktuelna politička situacija u našoj državi.

Bećirović je na sastanku naglasio veliki značaj koji pridaje odnosima Bosne i Hercegovine i Njemačke, zemljom predvodnicom u Evropskoj uniji i državom koja odlučno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu u euroatlanske integracije.

Bećirović je posebno naglasio kako je Njemačka jedan od naših najvećih ekonomskih partnera i pouzdani prijatelj Bosne i Hercegovine.

“Posebno moram naglasiti odlučnost političkih snaga i građana koji me podržavaju u nastojanjima da naša zemlja, nakon izbora u oktobru, brže i sa više jedinstva ispunjava svoje obaveze iz agende na putu uka Evropskoj uniji. Očekujem da će se Njemačka i dalje zalagati za proces približavanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Zahvalio bih se kancelarki Angeli Merkel na naporima da svojim inicijativama i aktivnostima doprinese Bosni i Hercegovini kao evropskoj državi i njenim građanima, koji žele da izgrade demokratsko društvo i postanu ravnopravni član moderne evropske porodice naroda“, naveo je Bećirović.

Razgovarajući o ekonomskim odnosima Bećirović je napomenuo da Bosna i Hercegovina ima potencijal da postane ozbiljniji partner njemačkoj privredi, istovremeno se zalažući za veće investicije i dolazak njemačkog kapitala u BiH.

“Time će Njemačka pomoći da se otvore nova radna mjesta u Bosni i Hercegovini, da poraste investirani kapital, ali i smanji odliv radno sposobnog stanovništva, koji je postao zabrinjavajući posljednjih godina. Zalažem se za poboljšanje poslovnog ambijenta u našoj državi, čime bi se i stimulisala strana ulaganja“, dodao je Bećirović.