BiH

U Banjoj Luci zasjedanje Biskupske konferencije

13/07/2018

U Banjoj Luci je počelo redovno godišnje zasjedanje Biskupske konferencije (BK) BiH, a fokus će biti stavljen na pomoć Hrvatima koji žele da se vrate u BiH, kao i demografske probleme koje nemaju samo Hrvati, već i drugi narodi.

Biskup banjalučki Franjo Komarica rekao je danas za Fenu da se ne može zaključiti Aneks 7 Dejtonskog sporazuma, jer povratak prognanih i raseljenih nije završen.

– Ne možemo ne uočavati činjenicu da se, kada su u pitanju katolici, ne izvršava Aneks 7. Čini se da prijeti opasnost da se on zatvori, što bi bilo pogubno. Istina je da je ovdje učinjena jako velika nepravda prema jednom narodu i katoličkoj crkvi, koje jedva da ima u polovini ove zemlje. Takva je situacija i u banjalučkom području u kojem nije bilo rata, protiv koga smo bili, ali smo kažnjeni – ukazao je monsinjor Komarica.

Ponovio je da ta, kako je ocijenio, nepravda mora biti ispravljena uz pomoć svih konstruktivnih ljudi.

Na zasjedanju Biskupske konferencije bit će riječi o djelovanju Caritasa u biskupijama posebno zbog činjenice da je BiH na migrantskoj ruti, te kako pomoći izbjeglicama.

Biskupi će imati i poruku vjernicima uoči predstojećih izbora.

– Smatramo svojom dužnošću aktivno doprinositi boljoj budućnost ove zemlje – naglasio je biskup banjalučki za Fenu.

Na dvodnevnom zasjedanju u Banjoj Luci bit će razgovarano i o drugim segmentima djelovanja katoličke crkve.

– Bit će riječi i o aktuelnim pastoralnim problemima, u ambijentu kada imamo vrlo malo vjernika – naglasio je monsinjor Komarica.

Prvog dana zasjedanja s biskupima će se susresti i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto.

Na zasjedanju će također sudjelovati delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije, biskup križevački Vladika Kekić nadbiskup metropolit mariborski i dopredsjednik Slovenske biskupske konferencije Alojzij Cvikl.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.