Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo BiH

Bećirović i predsjednik Egipta o situaciji u Gazi i evakuaciji bh. državljana

becirovic el-sisi
Foto: Kabinet člana Predsjedništva BiH

Ovo je prvi razgovor najviših čelnika dvije zemlje nakon više od jedne decenije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fatahom el-Sisijem o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku i bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta.

Ovo je prvi razgovor najviših čelnika dvije zemlje nakon više od jedne decenije.

Tokom telefonskog razgovara o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku složili su se da je potrebno hitno zaustavljanje nasilja i ubijanja nedužnih civila u Gazi – saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.

Bećirović je još jednom snažno osudio napade na civile i bombardovanje u kojem se u najvećoj mjeri ubijaju djeca i žene.

Konstatirao je da je zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dvije države – Izraela i Palestine jedino dugoročno rješenje. On je naglasio da će Bosna i Hercegovina na svim međunarodnim forumima i dalje ustrajavati na tom rješenju.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istaknuo da BiH poštuje važnu ulogu i djelovanje Egipta u smjeru urgentnog rješavanja aktuelne situacije u Gazi, u skladu s međunarodnim pravom, kako bi se zaustavilo nasilje i ubijanje nedužnog naroda. On je naglasio da je Bosna i Hercegovina u stalnoj komunikaciji i s našom ambasadom u Egiptu, radi evakuacije bh. građana iz Gaze, te je izrazio nadu da će im što skorije biti omogućena evakuacija – navodi se u saopćenju.

Bećirović i Sisi razgovarali su i o odnosima BiH i Egipta, vodeće arapske zemlje sa više od 110 miliona stanovnika. Bosna i Hercegovina ima dobru bilateralnu saradnju s Egiptom, a postoji mogućnost da bude značajno unaprijeđena.

Bećirović je tokom razgovora naglasio da se bilateralni odnosi mogu unaprijediti na polju ekonomske, odbrambene, obrazovne i kulturne saradnje, te na polju turizma.