Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijem u predsjedništvu

Bećirović: Korijene naše države ne mogu iščupati mali i prolazni politikanti

Foto: Fena

Bećirović je naveo da posebno moramo voditi računa o ravnopravnosti svih jezika i u tom kontekstu od negiranja zaštititi i Bosanski jezik koji ima višestoljetni kontinuitet o kojem svjedoče brojni sačuvani zapisi i djela

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je sinoć na svečanom prijemu u Sarajevu povodom Dana državnosti BiH da su korijeni naše države izuzetno jaki i da ih ne mogu “iščupati” mali i prolazni politikanti jer to nisu mogle ni pouno jače sile od njih.

Ravnopravnosti jezika

Istakao je da je Bosna i Hercegovina jedna od najpostojanijih evropskih država te da danas u Evropi ima 49 država, a 1377. kad je Bosna postala kraljevina bilo ih je samo 16.

Bećirović je naveo da posebno moramo voditi računa o ravnopravnosti svih jezika i u tom kontekstu od negiranja zaštititi i Bosanski jezik koji ima višestoljetni kontinuitet o kojem svjedoče brojni sačuvani zapisi i djela.

Pozvao je da se više ulaže u obrazovanje, nauku, kulturu i umjetnost jer tu leži neiscrpna snaga BiH.

– Milioni nas u zemlji i van nje, možemo i trebamo biti ponosni na našu zemlju, njenu državnost, postojanost, historiju i heroje. BiH i njeni branioci nikada nisu osuđeni da su nekoga napali ili da su počinili genocide. Zato je nedopustivo da BiH napadaju oni koji veličaju presuđene ratne zločince započinjenih genocidom – naglasio je Bećirović.

Potcrtao je da je nedopustivo da čelnici bh. entiteta RS prijete nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi BiH koja postoji više od hiljadu godina, i bila je i bez entiteta, a entiteta nikada nikada nije bilo i neće biti izvan države BiH.

Put u NATO i EU

– Planetarni certifikat državnosti, nezavnisnosti, suvereniteta, nije izdat ni entitetima, kantonima, ni gradovima, ni općinama. U Ujedinjenim nacijama je samo jedan certifikat, samo jedna adresa i samo jedno ime, a to je država BiH. Zajedno čuvajmo istinu o prošlosti, ne posustajmo u sadašnjosti i vjerujmo u budućnost BiH i borimo se za nju. Budimo ponosi na prve 1074 godine od kako se zemlja Bosna spominje u historijskim izvorima – rekao je Bećirović.

Dodao je da je put ka punopravnom članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji naše strateško opredjeljenje koje nema ozbiljnu alternativu, te osudio ubijanje nedužnih civila na Bliskom istoku i Ukrajini.

– Čuvajmo ljude i zemlju, čuvajmo posebno djecu i mlade. Jednako čuvajmo i bošnjačku i srpsku i hrvatsku i drugu djecu. Sve to naša djeca i da ona zaslužuju mirnu i sigurnu budućnost. Sretan nam Dan državnosti Bosne i Hercegovine – poručio je Bećirović.

Prijemu su prisustvovali brojni dužnosnici vlasti, predstavnici diplomatskog kora te istaknute ličnosti iz javnog života Bosne i Hercegovine.