Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napad na državu

Bećirović: RS nikada neće imati sagovornika o “mirnom razdruživanju”

denis becirovic
Foto: Fena

Svi koji nasrnu na državu bit će prije ili kasnije poraženi. Zagovornici antiustavne politike moraju znati da se rušenje ustavnog poretka kažnjava dugogodišnjom kaznom zatvora, ističe također Bećirović

“Mirno razdruživanje“ je eufemizam i znači napad na mir i državu, saopćio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagujući na antidaytonske i antiustavne najave iz Republike Srpske (RS) o pokretanju sporazuma o tzv. mirnom razdruživanju dva bosanskohercegovačka entiteta.

-Organi bh. entiteta RS nikada neće imati sagovornika za ‘mirno razdruživanje’ niti bilo kakvo drugo ‘razdruživanje’ jer niko nema pravo ni pomisliti da razgovara o podjeli i uništenju države Bosne i Hercegovine. Država Bosna i Hercegovina nije nastala ‘udruživanjem’ u Daytonu. Kontinuitet države Bosne i Hercegovine precizno je normiran odredbama međunarodnog i nacionalnog prava. Bosne i Hercegovine je bilo i prije i poslije Daytona a entiteti nisu ni postojali prije Daytona i bez njega ne mogu ni postojati – navedeno je u saopćenju iz Bećirovićevog kabineta.

Kazniti napadače na državu

Institucije države Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice imaju jasne obaveze u pogledu zaštite mira i ustavnog poretka. Svi koji nasrnu na državu bit će prije ili kasnije poraženi. Zagovornici antiustavne politike moraju znati da se rušenje ustavnog poretka kažnjava dugogodišnjom kaznom zatvora, ističe također Bećirović.

-Nijedan odgovoran bosanskohercegovački zvaničnik ne smije ni na pisarnici zaprimiti nikakav papir o tzv. ‘sporazumu o razdruživanju entiteta RS i FBiH’. Na takav skandalozni i antidaytonski papir ne smiju odgovarati politički zvaničnici. Na njega trebaju adekvatno reagirati nadležni pravosudni organi Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik međunarodne zajednice i drugi međunarodni faktori koji garantiraju Daytonski mirovni sporazum. Međunarodnu i domaću javnost moramo podsjetiti da kad god su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i drugi velikosrpski protagonisti koristili termine ‘mirno’ i ‘mir’, iza toga su povlačili poteze koji su bili njihova suprotnost. Zato moramo jasno objasniti da je sintagma ‘mirno razdruživanje’ eufemizam kojim se pokušava ublažiti jedna opasna, destruktivna i zločinačka namjera. Eufemizam ‘mirno razdruživanje’ suštinski znači: rušenje mirovnog procesa i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji; kršenje temeljnih normi međunarodnog i nacionalnog prava; podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH; pokušaj uništenja punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine te prijetnju novim genocidom i zločinima protiv čovječnosti – navodi Bećirović.

Na strani države Bosne i Hercegovine su pravni, historijski, moralni, civilizacijski, ekonomski, demografski i brojni drugi razlozi, naglašava on i dodaje da se pravni razlozi očituju u odredbama međunarodnog i nacionalnog prava koje štiti državu Bosnu i Hercegovinu i ne daju nijedan pravni argument za razbijanje naše države.

Patrioti neće dozvoliti uništavanje BiH

-Historija uči da je Bosna i Hercegovina nakon burnih i teških stoljeća opstala. Nju nisu mogli uništiti ni mnogo jači faktori od ovih koji danas nasrću na nju. Moralni i civilizacijski razlozi upozoravaju da je nedopustivo nakon počinjenog genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina i pomišljati da se ponovo krene u zločinački projekat uništenja multietničke države Bosne i Hercegovine. Ekonomski razlozi govore da bi bilo kakav separatistički avanturizam imao katastrofalne posljedice za bh. ekonomiju, privrednike, radnike i generalno na životni standard građana. Demografski argumenti razumnim ljudima ukazuju da je polovina stanovništva države već pobjegla od opasne ratno-huškačke politike. Nova eskalacija nerazumnog ponašanja dovela bi do potpunog demografskog sloma, posebno u bh. entitetu RS – upozorio je Bećirović.

Na kraju, kako navodi, separatisti moraju znati da bosanskohercegovački patrioti i njihovi saveznici nikada i ni po koju cijenu neće dozvoliti uništenje države Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Denisa Bećirovića.