Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milan Miličević

Predsjednik SDS-a odgovorio na poziv Dodika i poručio: Sigurno izlazimo na izbore

sds milicevic
Foto: Fena

On smatra poziv lidera SNSD Milorada Dodika na razgovore licemjernim

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević izjavio je danas da ova stranke izlazi na lokalne oktobarske izbore uprkos odluci Centralne izborne komisije (CIK) BiH da odbije njihovu prijavu.

-Mi ćemo izaći na izbore definitivno i vjerovatno ćemo ostvariti mnogo bolji rezultat. SDS je zapravo kolateralna šteta aktuelne situacije na relaciji OFAC-visoki predstavnik-vlast u RS. Podsjećam da je SDS na listi OFAC već 20 godina i da smo stalno izlazili na izbore, a problem se pojavio tek kada su se na toj listi našli pojedinci iz vlasti i njihove tajkunske kompanije – ocijenio je Miličiveć.

On je napomenuo kako je račun SDS-a ugasila “Nova banka“ i Agencija za bankarstvo RS.

Ulaganje žalbe

– I to u ekspresnom roku, a znamo pod čijom su ingerencijom – dodao je Miličević.

On je rekao da će pravni tim stranke uložiti žalbu Sudu BiH na odluku CIK-a koji je odbio prijavu ove stranke za učešće na izborima, vjerujući da će odluka Suda BiH biti “pravedna i pravična“.

– Po Izbornom zakonu BiH, politička stranka može da otvori račun i na treće lice, kao što smo uradili nakon ukidanja računa stranci, odnosno ne mora račun da bude u vlasništvu stranke. Tako je odluka CIK BiH sramna i licemjerna, a naročito članova koji dolaze iz RS – stav je Miličevića.

On smatra poziv lidera SNSD Milorada Dodika na razgovore licemjernim.

– Nakon gašenja računa, Klub poslanika SDS u NSRS je prije dva mjeseca postigao dogovor o načinu isplate novca iz budžeta RS koji, po zakonu pripada SDS. Između ostalog, tim novcem se finansiraju plate i doprinosi za 33 zaposlena u stranci. Kada je trebalo da se potpiše ugovor o cesiji, rekli su da ipak ne može. Zato je briga i poziv iz vlasti na bojkot izbora i na razgovore krajnje licemjeran – smatra on.

Osim toga, kako je rekao Miličević, SNSD se prijavio na izbore CIK “kojeg ne priznaje i po zakonu koji je nametnuo visoki predstavnik kojeg ne priznaju“.

Poziv visokom predstavniku

On je podsjetio da se ova stranka prijavila na učešće na lokalnim izborima i pod imenom “Srpska demokratska stranka – volja naroda“, a CIK je za taj politički subjekt zatražio dodatnu dokumentaciju.

Na vanrednoj pres-konferenciji SDS-a povodom jučerašnje odluke CIK o odbijanju prijave ove stranke za učešće na izborima, govorili su i Jovica Radulović i Milan Petrović.

Radulović je rekao da je SDS zatražio od visokog predstavnika u BiH i autentično tumačenje Izbornog zakona BiH.

CIK BiH juče je odbio prijavu SDS-a o učešću na izborima, a sporno je to što je ova politička partija prijavila račun za finansiranje kampanje na ime generalnog sekretara.