Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bećirović: Održavanje referenduma u RS-u rušenje ustavnog poretka BiH

BiH

denis becirovic

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović upozorio je na današnjoj sjednici Doma da je u BiH još važeći Dejtonski mirovni sporazum u kojem jasno stoji da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

Istakao je da se o odlukama Ustavnog suda ne može ni raspravljati, a kamoli sazivati nelegalni, neustavni i antidejtonski referendum. Mišljenja je da je održavanje takvog referenduma u Republici Srpskoj ne samo rušenje Ustavnog suda nego i ustavnog poretka BiH.

Naime, Narodna skupština Republike Srpske odlučila je da će referendum u tom bh. entitetu biti održan 25. septembra, a građani će se izjašnjavati da li žele da se 9. januar obilježava kao Dan RS-a.

Ovakva odluka uslijedila je nakon što je Ustavni sud, razmatrajući apelaciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, donio odluku da obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a nije u skladu s Ustavom.

– Ulazak u referendumske avanture koje se tiču cijele BiH i njenih građana i naroda nikada ne može završiti samo jednim referendumom. U BiH je ugrožen mir i mirovni proces i mi treba da razmišljamo o budućnosti sve djece bez obzira na nacionalnost – stav je Bećirovića.

Potom je ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića pitao o tome kakve su njegove procjene sigurnosti te ko i kako će nakon 25. septembra očuvati mir i sigurnost u zemlji te garantirati slobodu.

Ministar Mektić je s obzirom na kompleksnost i složenost postavljenog pitanja zamolio da na njega pismeno odgovori.