Bećirović pisao Inzku i Wigemarku: Zaustavite antiustavne tendencije iz RS-a

BiH

denis-becirovic123

Najavljenim entitetskim referendumom u RS-u o konačnoj i obavezujućoj odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine želi se srušiti ustavni poredak države i obaviti posljednja priprema uoči najavljenog raspisivanja referenduma o antidejtonskoj i antiustavnoj secesiji bosanskohercegovačkog entiteta RS, naveo je u otvorenom pismu visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i šefu Delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH Larsu Guneru Wigemarku zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, javlja Anadolu Agency (AA).

Navodi, da pri tome ne treba zanemariti činjenicu da je to i kongresna odluka koju je usvojio vladajući SNSD u manjem entitetu.

”Najavljeni antidejtonski referendum u RS-u predstavlja nesagledivo i nezabilježeno opasno uzurpiranje nadležnosti države i krajnje opasno kršenje suštinskih dijelova Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, zajedno s njegovim mentorima i nalogodavcima iz Beograda, krenuli su u otvoreno i brutalno rušenje ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine. To se mora hitno zaustaviti, dok nije kasno! Bolje je da to uradite vi iz međunarodne zajednice. Entitetski referendum u RS-u o konačnim i obavezujućim odlukama državnih organa koja se tiču cijele države Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana otvoreno je pozivanje na nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ovakav destruktivni referendum je svojevrsni poziv i uvertira u druga krivična djela protiv integriteta, suvereniteta i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine”, navodi Bećirović.

On upozorava Inzka i Wigemarka, da ”ovako dalje ne ide” i da mora postojati odgovornost za antidejtonske i antiustavne poteze pojedinih političara iz RS-a.

“Najavljeno održavanje entitetskog referenduma temelji se na nepoštivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – koji je nadležni organ za tumačenje Ustava Bosne i Hercegovine… Nema nikakve dileme, najavljenji nelegalni entitetski referendum trebao bi poslužiti kao model za razaranje države Bosne i Hercegovine”, stava je Bećirović.

Naglašava da je u suštini, “riječ je o najopasnijem ugrožavanju mira od 1995. godine do danas i opasnom pokušaju unilateralnog odbacivanja suštine Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

”Umjesto da naša država otvori evropsku perspektivu do kraja 2016. godine, ona bi mogla, kako sada stvari stoje, jednostranom i monoetničkom voljom organa bosanskohercegovačkog entiteta RS da bude gurnuta u veliku avanturu s nesagledivim posljedicama za sve građane i narode Bosne i Hercegovine, kao i cijeli region”, upozorava Bećirović.

Ističe da je međunarodna zajednica kreator Dejtonskog mirovnog sporazuma, njegovih institucija koje garantiraju mir u Bosni i Hercegovini i vladavinu prava te ima direktnu odgovornost da ga zaštiti od antidejtonskih udara.

“OHR je i uspostavljen upravo da bi imao takav mandat – da očuva i garantira mir i adekvatno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa kada je to neophodno – i korištenjem bonskih ovlaštenja. Krajnje je vrijeme da napustite neefikasnu diplomatiju popuštanja, praznih riječi i birokratskih saopćenja, jer je destruktivni elementi sada pokušavaju potpuno poraziti, poniziti i ismijati. Na kraju, kao ovlaštene i dobronamjerne međunarodne predstavnike u Bosni i Hercegovini, pozivam vas da, u interesu svih građana i naroda Bosne i Hercegovine, zaustavite antidejtonsku i destruktivnu politiku. Preduzmite konkretne i blagovremene poteze i mjere kako ne bismo ponovo slušali riječi kajanja za neučinjeno kakvih smo se proteklih godina i decenija naslušali. Tim prije što opasnost od destabilizacije ne prijeti samo Bosni i Hercegovini već i cijeloj jugoistočnoj Evropi”, navodi u pismu Inzku i Wigemarku državni poslanik Bećirović.