Bećirović: Pravosuđe u BiH kontroliraju političari koji se bave kriminalom

damir-becirovic234

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Damir Bećirović kazao je, komentirajući stanje u bh. pravosuđu o čemu je danas raspravljano na 47. sjednici Predstavničkog doma, da pravosuđe u BiH kontroliraju političari koji se bave kriminalom i korupcijom.

– Ljudi koji se imenuju na pravosudne funkcije i koji su članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća usko su vezani za političare protiv kojih postoji određeni broj istraga i koji su umiješani u namještanje tendera, kupovinu i prodaju imovine BiH – rekao je danas novinarima u Sarajevu.

Bećirović tvrdi da se radi o ljudima iz vladajućih stranaka koji na svaki način, već 25 godina, pokušavaju zaštititi sami sebe.

S tim u vezi, napomenuo je da postoji veliki broj presuda Ustavnog suda BiH koje govore o nerazumno dugom trajanju parničnih i krivičnih procesa.

– O tome niko ne priča i niko za to ne odgovara. Imamo samo puke brojke i statističke cifre koje nemaju veze s realnošću, a koje se tiču namještanja statistika, pogotovo kada je riječ o predmetima ratnih zločina – istakao je.

Kako je rekao, količina novca koji se ukrade u BiH nije ekvivalentna broju presuda svih tužilaštava i sudova u BiH, a tome, po Bećiroviću, svjedoče činjenice da su za šest godina tužilaštava na svim nivoima u cijeloj BiH bh. političarima donijela samo 38 presuda.

Zaključio je da za obračunavanje s ovim problemom – političkom kontrolom pravosuđa u BiH, ne postoji dovoljno snage.