Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajući Predsjedništva bih

Bećirović predložio da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti i suverenitetu BiH

Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzo Fontana istakao je da se Italija posebno zalaže za promoviranje evropskih i evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, pružajući tehničku i savjetodavnu pomoć u procesu reformi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzom Fontanom u okviru zvanične posjete Republici Italiji.

Tokom razgovora, Bećirović i Fontana su istakli da su odnosi Bosne i Hercegovine i Italije vrlo dobri i prijateljski. Konstatirano je da postoji dodatni prostor za dalje unapređenje odnosa u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja, povezivanja gradova i regija, u zajedničkom djelovanju kroz međunarodne organizacije i podsticanje neposrednih kontakata građana dvije države.

Jačanje odnosa BiH i Italije

Predsjedavajući Bećirović je naglasio važnost jačanja odnosa Bosne i Hercegovine s Republikom Italijom, članicom i zemljom osnivačem EU i NATO-a. Također, Italija je članica niza regionalnih inicijativa, poput Jadransko-jonske inicijative, strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), Srednjoevropske inicijative (CEI).

Bećirović je rekao da Republika Italija igra važnu ulogu u promoviranju stabilnosti i prosperiteta u regionu, te pruža značajnu podršku državi Bosni i Hercegovini u njenim reformskim procesima, kao i evropskim i evroatlantskim integracijama. Njena predanost regionalnoj saradnji i bilateralnim odnosima doprinosi jačanju mira i sigurnosti, kao i ekonomskom razvoju cijele regije.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH je predložio predsjedniku Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzo Fontana istakao je da se Italija posebno zalaže za promoviranje evropskih i evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, pružajući tehničku i savjetodavnu pomoć u procesu reformi.

On je rekao da su italijanski parlamentarci dobro informirani o izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina i da su spremni doprinijeti jačanju saradnje dvije države.

Predsjedavajući Bećirović je izrazio zadovoljstvo što je ovo drugi put da u Rimu razgovara s predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Italije, jer je prije jedanaest godina imao razgovor s predsjednicom Laurom Boldrini kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Tom prilikom je naglasio značaj uloge parlamentarne diplomatije u jačanju veza dvije države, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.