Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajući predsjedništva bih

Bećirović se oglasio nakon više satnog sastanka sa Schmidtom

denis bećirović christian schmidt
FOTO: Predsjedništvo BiH
Bećirović se sastao s Schmidtom

– Deklaracija tzv. svesrpskog sabora ugrožava mir u regiji i ruši međunarodno pravo – istakao je Bećirović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o aktuelnim političkim, sigurnosnim i drugim izazovima u BiH i regiji s posebnim osvrtom na antidaytonske i antiustavne aktivnosti organa vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Bećirović je, tokom višesatnog razgovora u OHR-u, još jednom argumentirano upozorio na opasan sadržaj i posljedice deklaracije tzv. svesrpskog sabora. Jedan od opasnih aspekata te deklaracije je i institucionalizacija odnosa države Republike Srbije i jedne administrativne jedinice u drugoj državi.

– Najava početka realizacije Vučićeve velikosrpske i antidaytonske deklaracije je ulazak pripadnika Vojske Srbije na teritoriju nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine. Deklaracija je opasna ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za cijelu Evropu, jer ruši temeljne principe na kojima počiva i Evropska unija. Nema nikakve sumnje, deklaracija tzv. svesrpskog sabora ugrožava mir u regiji, međunarodno pravo i temeljne odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma. Realizacija te deklaracije bi značila potpunu destabilizaciju Bosne i Hercegovine i regije. Zato je nužno da međunarodna zajednica konkretnim potezima zaustavi njenu implementaciju – rekao je, između ostalog, Bećirović.

“Nedopustivi udari na Daytonski mirovni sporazum”

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt istakao je da su državne granice Bosne i Hercegovine međunarodno priznate i zaštićene, te da je neupitan suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je naglasio da su nedopustivi udari na Daytonski mirovni sporazum i ustavni poredak Bosne i Hercegovine, kao i da će svi oni koji to budu činili snositi posljedice.

– Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio da strateški partneri iz međunarodne zajednice moraju ozbiljno shvatiti prijetnje miru i ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, kako ne bi došlo do destabilizacije u cijeloj regiji. Istakao je da OHR, Delegacija EU u Bosni i Hercegovini, EUFOR, NATO i države svjedoci Daytonskog mirovnog sporazuma, imaju sve potrebne mehanizme da osiguraju provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma i očuvanja mira – saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.