Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda psbih

Bećirović tražio da se osudi ruska agresija na Ukrajinu, delegati HDZ-a i SNSD-a odbili

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
27.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Sva tri prijedloga Denisa Bećirovića su odbijena, jer su delegati HDZ-a i SNSD-a bili protiv

Počela je hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH). Na početku zasjedanja predsjedavajući Dragan Čović pročitao je dnevni red sjednice na kojem je jedina tačka Prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji je u proceduru uputio Klub delegada HDZ-a.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Denis Bećirović, delegat iz Kluba delegata bošnjačkog naroda, predložio je da se u dnevni red kao prva tačka uvrste Informacija Vijeća ministara BiH o posljedicama nedavnih zemljotresa, zatim prijedlog Deklaracije o osudi agresije na Ukrajinu.

Bećirović je tražio, također, da se danas razmatra i Informacija Tužilaštva BiH o aktivnostima koje poduzima na sprečavanju pokušaja secesije manjeg bh. entiteta od države BiH.

Sva tri prijedloga Denisa Bećirovića su odbijena, jer su delegati HDZ-a i SNSD-a bili protiv.

Čović je hitnu sjednicu sazvao ponovno za danas, nakon što jučer nije održana zbog nedostatka kvoruma. Sjednici nisu prisustvovala četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda i jedan delegat iz Kluba srpskog naroda.

Prema odredbama Poslovnika Doma naroda, kvorum čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.

Na današnju sjednicu su došli delegati iz Kluba Bošnjaka, ali ukoliko dođe do usvajanja Prijedloga izmjena Izbornog zakona tražit će zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

O svemu će odlučivati Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Pijedlog zakona neće moći ponovo biti na dnevnom red ovog doma, kao ni Zastupničkog doma, dok Ustavni sud ne donese odluku.