dom naroda psbih

Bećirović tražio da se raspravlja o Dodiku, Špirić mu odgovorio da od tog nema ništa

dom naroda

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić mu je odgovorio da dok je Kluba delegata srpskog naroda ovdje, Milorad Dodik neće biti tačka dnevnog reda Doma naroda

Delegat Denis Bećirović je prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predložio novu tačku dnevnog reda „Informacija o antidejtonskim i antiustavnim napadima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Ustavni sud BiH, s posebnim osvrtom na ugrožavanje ustavnog poretka i mirovnog procesa u BiH“.

Bećirović je informirao delegate da je jutros zvanično u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog koji predviđa amandmansku izmjenu člana 6 stav 1 Ustava BiH i to na način da Ustavni sud BiH ubuduće ima 12 članova, od kojih predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija s Predsjedništvom BiH, nakon ovih amandmanskih izmjena treba da bira šest članova Ustavnog suda BiH.

– Dao sam vrlo jasnu argumentaciju zašto to predlažem – naveo je Bećirović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić mu je odgovorio da dok je Kluba delegata srpskog naroda ovdje, Milorad Dodik neće biti tačka dnevnog reda Doma naroda.

– Ne zato što ne treba o svemu raspravljati, nego što mislim da vaša mržnja s kojom nastupate nije dobra ni za koga u BiH. Morate znati da se u ovom domu i Srbi pitaju koliko se pitaju drugi klub i treći klub – kazao je Špirić. Neće biti tačka dnevnog reda Milorad Dodik. Ja vam to obećavam – kazao je Špirić.

Nakon glasanja o prijedlogu Denisa Bećirovića šest delegata je bilo „za“, osam protiv i jedan suzdržan tako da ova tačka nije dobila potrebnu podršku da bude uvrštena u dnevni red današnje sjednice.