Bećirović uputio pismo Inzku i Wigemarku

denis-becirovic123

Državni poslanik i potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i šefu Delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarku, povodom “antidejtonskog negiranja odluka Ustavnog suda BiH”.

– Obilježavanje 9. januara, koji se u bh. entitetu Republike Srpska nelegalno slavi kao Dan tog entiteta, je antidejtonski, antiustavni i uvredljiv datum. Činjenica da se tog datuma slavi i krsna slava entiteta RS – Sveti Arhiđakon Stefan nedvojbeno ukazuje na oficijelnu vezu i odnos RS-a prema isključivo jednoj religioznoj skupini – pravoslavcima, pri tome zanemarujući sve druge grupe i pojedince koji žive u tom dijelu države BiH – istakao je Bećirović u pismu.

Smatra da 9. januar “nema nikakvo uporište u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH te da obilježavanje tog datuma predstavlja provokaciju za državu BiH i predstavnike međunarodne zajednice”.

– Zvaničnici RS-a, napokon, moraju shvatiti elementarnu historijsku i pravnu činjenicu da je ovaj entitet administrativno-teritorijalna jedinica unutar nedjeljive države BiH koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – navodi Bećirović.

Naglasio je da svaki pokušaj “uspostavljanja kontinuiteta bh. entiteta RS s nelegalnim, nepriznatim i samoproglašenim tvorevinama je neprihvatljiv, štetan i pravno neosnovan”.

– Federacija BiH i RS su kao entiteti u državi BiH priznati tek u Dejtonu, i kao takvi nemaju nikakakav kontinuitet i nisu historijski i demokratski formirane administrativno-teritorijalne jedinice – istako je Bećirović.

Dodao je da je obilježavanje 9. januara u RS-u “uvredljivo i za modernu Evropu i Ujedinjene nacije” jer, kako je kazao, “predstavlja ozvaničenje politike koja je osmislila i provela sistematske masovne zločine, etničko čišćenje, masovna ubistva civila, masovne grobnice i genocid u Srebrenici”.

– Ta politika je, između ostalog, osmišljena i u neustavnim dokumentima za formiranje tzv. srpske države na teritoriji države BiH upravo 9. januara. Također, ne smijemo zaboraviti da je do sada projektantima i izvođačima ove politike, u Haškom tribunalu i sudovima u BiH i Evropi, izrečeno preko hiljadu godina zatvorske kazne. Samo za genocid i druge zločine u Srebrenici do sada je osuđeno 27 nalogodavaca i počinitelja na više od 550 godina zatvora. Glavnim krivcima za planiranje i provođenje ovakve politike, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću još se sudi u Hagu – podsjetio je Bećirović u pismu.

Pozvao je da Inzko i Wigemark, kao ovlašteni predstavnici međunarodne zajednice, reagiraju na kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH imajući u vidu da, kako je naveo, zvaničnici bh. entiteta RS nastavljaju “kontinuirano negiranje Ustavnog suda države BiH”.

Kazao je da čelnici RS-a moraju, napokon, shvatiti da Dejton nije ”samoposluga iz koje mogu uzimati šta im je volja i odbacivati ono što ne žele”.

Podsjetio je da u Ustavu države BiH, koja prema ustavnim odredbama nastavlja kontinuitet Republike BiH, postoje i entiteti, ali i Ustavni sud BiH kojem je jasno propisan sastav, postupak i nadležnost.

Naglasio je da su “odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i međunarodni predstavnici i domaći organi vlasti nikada ne smiju pristati na antiustavni i antidejtonski pokušaj vođenja rasprave o odlukama Ustavnog suda BiH”.

– Na kraju, entitetski čelnici iz RS-a moraju znati da nepoštivanjem ustavne odredbe o Ustavnom sudu BiH direktno dovode do nepoštivanja i odredbe o postojanju entiteta u državi BIH. Zato je zadatak svih progresivnih domaćih i međunarodnih predstavnika da hitno zaustave pokušaj jeftinog poentiranja čelnika RS-a koji se služe političkim galamama, ucjenama i pritiscima kako bi što više oslabili državu BiH – zaključio je Bećirović.