FIAT predstavio limuzinu za evropsko tržište – Fokus.ba
Brzi i žestoki

FIAT predstavio limuzinu za evropsko tržište

29/11/2015

Nakon modela za tursko tržište, koji se u toj zemlji prodaje pod oznakom Aegea, FIAT je predstavio i verziju za Evropu, sa prepoznatljivim imenom – Tipo.

Novi FIAT Tipo dizajniran je u Italiji, u studiju Centro Stile, a razvijen u saradnji sa istraživačko-razvojnim odeljenjem Tofaš u Turskoj.

Tim od preko 2000 ljudi radio je na njemu skoro tri godine.

fiat tipo 2

Krajnji rezultat je auto koji kombinuje veliku zapreminu prtljažnika (520 litara) i kompaktne dimenzije (4,54/1,79/1,49 metara).

Međuosovinsko rastojanje od 2,64 metara obezbjeđuje sasvim solidan komfor u unutrašnjosti.

fiat tipo 3

Novi automobil opremljen je nezavisnim ogibljenjem tipa McPherson na prednjoj osovini i torzijom na zadnjoj osovini.

U FIAT-u kažu da su te dvije konfiguracije optimizovane kako bi se smanjila težina vozila čime se ujedno smanjuje i potrošnja goriva.

fiat tipo 4

Novi Tipo opremljen je mnoštvom rješenja i funkcija koji treba da putnicima omoguće uživanje u vožnji.

Tu spadaju standardne funkcije i dostupnost sistema Uconnect sa petoinčnim ekranom u boji osetljivim na dodir, Bluetooth hands-free sistemom, audio prenosom, čitačem teksta i prepoznavanjem glasa, AUX i USB ulazima, uz mogućnost integracije iPod uređaja.

Na raspolaganju su i komande na upravljaču i, na zahtjev, zadnja kamera za parkiranje, kao i novi sistem navigacije TomTom 3D Touch.

fiat tipo 5

U Evropi, u ponudi će biti iz tri nivoa opreme, četiri verzije motora (benzinski motori 1.4 16v Fire sa 95 KS i 1.6 1.6v E.torQ sa 110 KS, i turbo dizel motori 1.3 MultiJet II sa 95 KS i 1.6 MultiJet II sa 120 KS), dva sistema prenosa (manuelni sa pet ili šest brzina ili šestostepeni automatski, dostupan samo uz 1.6 E.torQ), palete različitih boja karoserije (pastelne i metalik boje), dvije veličine alu felni (16 i 17 inča) i četiri različite konfiguracije enterijera.

fiat tipo 6

Naziv modela – Tipo, predstavlja ime koje je FIAT koristio više puta tokom svoje istorije duge više od jednog vijeka.

Jedan od modela koji je ponio to ime bio je hečbek prodat u skoro dva miliona primjeraka između 1988. i 1995. godine, nagrađen 1989. priznanjem “Automobil godine”.

Novi FIAT Tipo proizvodi se u fabrici Tofaš u Bursi, a u evropske prodajne salone stiže 2016.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.