Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bećirović: Vladajuća parlamentarna većina postoji samo formalno

BiH

denis becirovic

Poslanik SDPBiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hecegovine (PSBiH) Denis Bećirović istakao je da je učestvovanjem počasne jedinice Oružanih snaga 9. januara u proslavi ‘dana’ Republike Srpske jasno prekršen Ustav BiH, zakon i određeni podzakonski akt, te da odgovornost za to, između ostalih, snosi i rukovodstvo Ministarstva odbrane BiH na čelu s ministricom Marinom Pendeš.

To je kazao u današnjoj izjavi novinarima u Sarajevu, napominjući da je SDPBiH tražio i glasao za smjenu ministrice i njena dva zamjenika, ali da, nažalost, nisu svi smijenjeni zbog različitog glasanja političkih stranaka koje predstavljaju parlamentarnu većinu.

– Nakon takvog kršenja zakona i ustava, jasno je da u svakoj demokratskoj i pravnoj državi moraju postojati određene sankcije – istakao je Bećirović, dodajući da je opozicija na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH pokušala pokrenuti pitanje političkih sankcija.

Međutim, naglasio je da, bez obzira na ishod glasanja, pravosuđe mora obaviti svoj dio posla te dodao da se ovakve stvari, pogotovo kada su u pitanju oružane snage, moraju u startu presjeći.

– U tom smislu očekujemo reakcije onih koji trebaju reagirati kada je u pitanju krivična odgovornost – poručio je.

Komentirajući parlamentarnu većinu te pitanje da li ona uopće postoji rekao je da je vrijeme da građanima BiH kažu istinu.

– Vladajuća parlamentarna većina postoji samo formalno. Suštinski i sadržajno već dugo vremena ne postoji i oni su tu jedino sada zbog svojih pozicija i ni zbog čega drugog – tvrdi Bećirović.

To, dodao je, pokazuju i današnja i prethodne sjednice.

Poslanik (SBBBiH) Damir Arnaut je, komentirajući zahtjev za smjenom zamjenika ministrice odbrane BiH Seada Jusića, napomenuo da Predstavnički dom postavlja zahtjev za smjenu, ali da se Dom naroda mora izjasniti o ovom pitanju.

Dok se to ne desi, rekao je novinarima, SBBBiH se ne može izjasniti o njihovom kandidatu za funkciju zamjenika ministra odbrane BiH.

Osvrnuvši se na funkcioniranje parlamentarne većine, kazao je da se to pitanje ne tiče konkretno parlamentarne većine niti pozicije i opozicije već odnosa pojednačnih poslanika u Predstavničkom domu, a SBBBiH će, kaže, podržati sistemsko rješenje tih stvari.