Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bećirović: Zatvorske kazne za negiranje genocida

BiH

denis becirovic

Predstavnici 37 udruženja koja okupljaju žrtve rata, ali i civilnih organizacija, podržalo je prijedlog za izmjenu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine tako da se zabrani negiranje, poricanje, minimiziranje, opravdavanje ili odobravanje zločina genocida, a predviđene su i zatvorske kazne za one koji to čine.

To je prijedlog poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića koji je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu pojasnio da se ove izmjene zakona moraju usvojiti jer je to način kako se ne odustaje od zalaganja za istinu i pravdu.

Istakao je da implementacija presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine, kojom je kao prava činjenica utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid 1995. godine, nema rok trajanja, dodajući da je zakon potreban zbog mrtvih i živih, ali ponajviše zbog budućih generacija.

– Na ovaj način doprinijelo bi se izgradnji sigurnog društva, ali i iskazala solidarnost sa žrtvama rata posebno jer stručnjaci ističu kako je posljednja faza genocida poricanje da se on dogodio – naglašava Bećirović.

Zbog te činjenice brojne zemlje, najčešće kroz krivične zakone, zabranile su negiranje genocida kao jednog od najgorih zločina, a neke od njih su Francuska, Njemačka, Češka, Belgija, Austrija kao i druge demokratske zemlje svijeta.

Zbog negiranja presuda međunarodnih i domaćih sudova, kazna zatvora bila bi od šest mjeseci do tri godine, a Bećirović kaže da zakon ima ustavni osnov te ga je u četvrtak i zvanično uputio u parlamentarnu proceduru, najavljujući da će učiniti sve da bude usvojen.

Dodao je i da se četiri mjeseca radilo na izradi ovog zakonskog rješenja, iznoseći podatak da u postdejtonskoj BiH ne postoji zakon koji je bio u parlamentarnoj proceduri, a da ga je podržalo 37 organizacija civilnog društva.

– Naša je moralna i historijska obaveza da širimo istinu o genocidu jer to je minimum koji se može osigurati za žrtve stravičnih zločina – kazao je Bećirović, smatrajući da oni koji zabranjuju učenje o tome u školama bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska sebe svrstavaju u “najcrnju koaliciju svijeta”.

Pozvao je predstavnike Evropske unije da u procesu otvaranja novih poglavlja za pregovore o priključenju Srbije EU postave uvjet da ta zemlja mora priznati odluke međunarodnih sudova, je Bećirović ističe da ukoliko neko ne poštuje te odluke kako će poštovati druge evropske standarde.

– Genocid je, nažalost, ponovljiv. Na to se mora upozoravati posebno zbog činjenica da se u BiH poriče da se on dogodio, veličaju se najbrutalniji ratni zločinci, a i danas postoje politike i mediji koji siju novo sjeme zla – zaključio je poslanik SDP-a Denis Bećirović.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović i Kada Hotić iz Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” pozvali su danas poslanike i delegate državnog parlamenta da podrže izmjene Krivičnog zakona.

To je važno, pojasnili su, kako bi izabrani dužnosnici ispunili svoje obaveze prema potpisanim međunarodnim dokumentima, ali i pružili minimum satisfakcije za žrtve iz proteklih ratova.