Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poslanik df-a

Begić: Formirati privremenu istražnu komisiju o stanju u pravosuđu

zlatan begic

Stanje u pravosuđu bila je jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice, dok se druga odnosi na stanje u oblasti migracija

Poslanik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatan Begić ocijenio je da je jedan od mehanizama za davanje doprinosa poboljšanju stanja u pravosuđu formiranje privremene istražne komisije.

Napomenuo je da takva komisija ima mogućnost obavljanja javnog ispitivanja s pozvanim nosiocima pravosudnih funkcija, dodajući da u prošlogodišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH nema identificiranih problema koji su ključni za vladavinu prava.

– Pritom, stanje u pravosuđu je katastrofalno i stanje u toj oblasti trebala bi biti stalna tačka dnevnog reda – dodao je Begić, ističući da bi formiranje ovakve komisije bilo najbolje rješenje.

Stanje u pravosuđu bila je jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice, dok se druga odnosi na stanje u oblasti migracija, a za to pitanje Begić je kazao da državni nivo vlasti s kapacitetima koje ima mora da se uključi u to pitanje imajući u vidu i humanitarni karakter tih migracija.

Poslanici bi u nastavku sjednice trebali razmatati stanje u oblasti migracija, a nakon toga se i izjašnjavati o zaključcima koje su poslanici predlagali u okviru rasprave o te dvije teme.