Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poslanik pdp-a

Borenović: Stanje u pravosuđu izuzetno loše

branislav borenovic

Mišljenja je da je reforma pravosudnog sistema doživjela apsolutni krah i to je sada otuđeni centar moći koji ne odgovara nikome, a najmanje građanima

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Branislav Borenović kazao je danas da je opća ocjena kako je stanje u pravosuđu izuzetno loše i da ga treba mijenjati.

Napomenuo je da su građani potpuno nepovjerljivi prema pravosudnim institucijama, dodajući da je to možda i naslabija karika bh. društva.

Za njega je prioritetno uraditi izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, a smatra da bi trebale biti dvije institucije umjesto jedne kao i da glavni tužilac treba biti biran u parlamentu na prijedlog VSTV-a.

Mišljenja je da je reforma pravosudnog sistema doživjela apsolutni krah i to je sada otuđeni centar moći koji ne odgovara nikome, a najmanje građanima.

Borenović je također kazao da bi jedno od rješenja moglo biti i u formiranju privremene istražne komisije o stanju u pravosuđu, nazivajući to i najvećim iskorakom parlamenta u tom smislu.

Stanje u pravosuđu bila je jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice, a u nastavku sjednice poslanici bi trebali razmatrati stanje u oblasti migracija i nakon toga se i izjašnjavati o zaključcima koje su poslanici predlagali u okviru rasprave o to dvije tačke dnevnog reda hitne sjednice.