Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poslanica sda

Čolo: Sudstvo ne može biti nedodirljivo

Alma_Colo_2606

Ponovila je da je 377 tužioca u bh. tužilaštvima podignulo 12.200 optužnica, što je 2,6 optužnica mjesečno po tužiocu, a to pokazuje, smatra ona, da nije ispunjena norma koja je nekada bila 14 optužnica mjesečno

Poslanica Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Alma Čolo podsjetila je da je sudstvo odvojeno od zakonodavne i izvršne vlasti, ali to ga ne čini nedodirljivim.

Naglasila je da u okviru rada privremene istražne komisije koja bi eventualno bila formirana u parlamentu BiH poslanici ne bi ulazili u suštinu određenih predmeta, ali bi razmatrali probleme koji se tiču dužine krivičnih postupaka.

To bi, dodaje, mogao biti osnov da ta istražna komisija donese odgovarajuće zaključke u cilju poboljšanja efikasnosti pravosuđa odnosno da se opravda novac koji se osigurava za rad pravosuđa iz budžeta.

Ponovila je da je 377 tužioca u bh. tužilaštvima podignulo 12.200 optužnica, što je 2,6 optužnica mjesečno po tužiocu, a to pokazuje, smatra ona, da nije ispunjena norma koja je nekada bila 14 optužnica mjesečno.

Zabrinjavajućim je nazvala da je podignuto samo 218 optužnica za krivična djela korupcije, što znači da nije podignuta čak ni jedna optužnica po jednom tužiocu, zbog čega smatra da borba protiv korupcije nije efikasna.

Stanje u pravosuđu bila je jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice, a u nastavku sjednice poslanici bi trebali razmatrati stanje u oblasti migracija i nakon toga se i izjašnjavati o zaključcima koje su poslanici predlagali u okviru rasprave o to dvije tačke dnevnog reda hitne sjednice.