Poslanik DF-a u Parlamentu FBiH

Begić: Ignoriranje odluka o NATO-u prijetnja je stabilnosti

zlatan-begic

U saopćenju DF-a objasnio je da bi SNSD prvo svoje političko djelovanje trebao uskladiti sa Ustavom BiH i važećim zakonima poput Zakon o odbrani BiH

Poslanik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatan Begić ocijenio je danas da su političke ucjene praćene kršenjem ustavnih i zakonskih normi postale konstanta u političkom djelovanju Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

U saopćenju DF-a objasnio je da bi SNSD prvo svoje političko djelovanje trebao uskladiti sa Ustavom BiH i važećim zakonima poput Zakon o odbrani BiH kako bi uopće bio validan za razgovore o novom sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da Zakon o odbrani BiH propisuje da će Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo i subjekti odbrane, u okviru ustavne i zakonske nadležnosti, provesti sve potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

– Ovdje se uopće ne radi o bilo kakvom političkom ucjenjivanju člana Predsjedništva BiH i lidera DF-a Željka Komšića već o pozivu SNSD-u da poštuje Ustav i važeće zakone – kazao je Begić, pozivajući i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović (SNSD) da se upozna o nadležnostima državnog nivoa.

Naveo je i da je rezolucija Republike Srpske o vojnoj neutralnosti neustavan akt i pravno neobavezujući, te se može smatrati aktom kojim bi se derogirale ili zaobilazile odredbe Ustava BiH i Zakona o odbrani BiH.

Insistiranje na suprotnom pristupu, zaključio je Begić u saopćenju, osim što predstavlja nastavak jeftine turbo-nacionalističke politike, istovremeno je pravno neprihvatljiv, a time i politički neodgovoran akt prema bh. građanima, a istovremeno predstavlje i prijetnju stabilnosti i miru u BiH i regionu.