Kriza vlasti

Begić odustao, SDP u četvrtak odlučuje o mandataru Vlade ZDK-a

201218_skupstinazdk2

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Senaid Begić, koji je bio glavni kandidat za mandatara Vlade ZDK, na sinoćnjem sastanku “sedmorke“ je zvanično obznanio da neće biti kandidat za mandatara

Drugi nastavak konstituirajuće sjednice osmog saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona bit će zakazan tek nakon što Ustavni sud Federacije BiH donese odluku po apelaciji političkih stranaka za izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH – kazao je u izjavi za Fenu predsjedavajući Skupštine ZDK-a Ismet Sarajlić.

Sarajlić je ovu odluku donio nakon jučerašnjeg sastanka sedam stranaka predvođenih SDP-om, koje čine parlamentarnu većinu u ZDK-u.

-Bilo je planirano da se u četvrtak, 10. januara održi sjednica Kolegija Skupštine ZDK, ali s obzirom da nema političke volje za njenim sazivanjem, u četvrtak nećemo ni održati sjednicu – ističe Sarajlić.

Objašnjava, međutim, da bi se Kolegij kantonalne skupštine mogao sastati uskoro zbog redovne sjednice, koja je planirano da bude održana do kraja mjeseca.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Senaid Begić, koji je bio glavni kandidat za mandatara Vlade ZDK, na sinoćnjem sastanku “sedmorke“ je zvanično obznanio da neće biti kandidat za mandatara.

-Ja sam i bio najavio da ću odluku obznaniti nakon izbora delegata iz ZDK-a za Dom naroda FBiH, ali sam na direktno pitanje koalicionih partnera dao i konkretan odgovor da ja neću biti kandidat za mandatara. U četvrtak ćemo imati sjednicu kadrovske komisije i Predsjedništva KOSDP-a ZDK pa ćemo tada i donijeti odluku ko će biti naš kandidat za mandatara – najavio je Begić.

Vjeruje ipak da će Vlada ZDK biti formirana i prije izbora delegata za Dom naroda FBiH, jer očekuje da će SDP-ov kandidat za mandatara ZDK-a dobiti podršku zastupnika svih stranaka vladajuće koalicije u kojoj su, osim SDP-a, još Nezavisni blok, SBB, DF, A-SDA, Stranka za BiH i Naša stranka.