Begović prebačena jer je istraživala pa sudila u istim predmetima

Nakon što je izuzeta iz nekoliko predmeta ratnih zločina jer je kao tužilac prethodno radila na istragama, sutkinja Džemila Begović je prebačena na Odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju i druga djela Suda BiH.

“Razlog za donošenje ove odluke je involviranost sudije Begović u veći broj predmeta ratnih zločina u svojstvu tužioca Tužilaštva BiH, što je u konačnici dovelo do zahtjeva stranaka za izuzeće sudije Begović u nekim predmetima Odjela za ratne zločine, te je postojala realna mogućnost da se slični zahtjevi ponove u budućnosti”, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Suda BiH.

Kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Begović je po zahtjevu Odbrana izuzeta iz predmeta “Vlasenko Rade i ostali”.

“Usvojen je zahtjev branilaca optuženih za izuzeće sudije Begović iz predmeta s obzirom na njeno ranije postupanje u funkciji tužioca u drugom sudskom predmetu protiv istog optuženog, kojom prilikom je na ročištu ispitivala svjedoka predloženog i u predmetu ‘Vlasenko i drugi’ na iste okolnosti za koje je kao svjedok predložen u ovom predmetu”, naveli su iz Državnog suda.

Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin optuženi su da su u periodu od kraja maja do polovine augusta 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

Vlasenko, Končar i Krupljanin optuženi su za ubistva osam osoba na području Kozarca i Prijedora, među kojima su i žrtve starije životne dobi. Optuženi Vlasenko se tereti i da je iz logora Trnopolje odveo trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je jedan ubijen.
Iz Suda su kazali i da je iz jednog predmeta sutkinja Begović sama tražila izuzeće jer je kao tužilac bila zadužena u istražnoj fazi.

Prema informacijama iz Suda BiH, Begović ne postupa više ni u predmetu “Bošnjak Boris i ostali”, s obzirom da je prebačena na drugi odjel, a po zahtjevu Tužilaštva BiH izuzeta je i iz predmeta “Mehmed Alešević”, o čemu je BIRN BiH pisao u junu ove godine.

Tada je sutkinja Begović izuzeta nakon što je prošlo šest mjeseci od početka suđenja.
Begović je 12 godina radila kao tužiteljica Tužilaštva BiH, a u aprilu 2016. imenovana je za sutkinju Suda BiH.