Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ko će preuzeti slučaj

Sutkinja u predmetu “Respiratori” odlazi u penziju, vraća li se postupak na početak?

pxl novalic sudjenje respiratori (1)

Nezvanično se već spominje da bi na mjesto predsjedavajućeg Sudskog vijeća mogao biti imenovan jedan od dvojice članova vijeća, odnosno sudija Branko Perić ili sudija Braco Stupar. Ukoliko bi na mjesto Begović došao Perić to znači da bi u posljednjih oko godinu dana Perić ubilježio treći predmet u kojem on vodi sudske procese u čak tri predmeta koji su izazvali ili izazivaju itekako pažnju javnosti, ali se i optuženi u tim predmetima uglavnom vežu za politiku, konkretnije za SDA.

Sutkinja Džemila Begović, predsjedavajuća Sudskog vijeća u predmetu „Fadil Novalić i drugi“ odlazi u penziju i već od narednog ročišta 6. juna postupak u ovom predmetu će preuzeti novi predsjedavajući Vijeća. O ovome je na danas na kraju ročišta strane u postupku upoznala sama sutkinja Begović koja je tu priliku iskoristila i da se pozdravi s učesnicima ovog procesa.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Nije saopćeno ko će biti novi predsjedavajući Vijeća u ovom predmetu, a Fokus odgovor na ovo pitanje čeka od Suda BiH, kojem smo uputili pisani upit o tome.

Također Sud BiH smo pitali na koji način se bira predsjedavajući u ovakvim situacijama, kada raniji odlazi u penziju. Čekamo i odgovor na pitanje koliko se u praksi Suda BiH u posljednjih pet godina desilo da usred glavnog pretresa i nakon godine i tri mjeseca trajanja nekog postupka desilo da dođe do zamjene predsjedavajućeg Sudskog vijeća.

Inače, prema procedurama, kako saznajemo iz advokatskih krugova, u ovakvim slučajevima čitav postupak mora ići iznova, ali ukoliko se stranke u postupku usaglase ranije izvedeni dokazi se ne moraju izvoditi.

Također, nezvanično se već spominje da bi na mjesto predsjedavajućeg Sudskog vijeća u predmetu u kojem se sudi optuženima za nabavku 100 respirtaora ACM812 A plaćenih oko 10,5 miliona KM iz budžeta, mogao biti imenovan jedan od dvojice članova Sudskog vijeća, odnosno sudija Branko Perić ili sudija Braco Stupar.

IZMJENA JOŠ JEDNOG SUDSKOG VIJEĆA

Ukoliko bi na mjesto Begović došao Perić to znači da bi u posljednjih oko godinu dana Perić ubilježio treći predmet u kojem on vodi sudske procese u čak tri predmeta koji su izazvali ili izazivaju itekako pažnju javnosti, ali se i optuženi u tim predmetima uglavnom vežu za politiku, konkretnije za SDA.

Tako je Perić bio predsjedavajući u predmetu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, kojeg je u predmetu izuzimanja snimaka iz jedne pošte, a s ciljem kako bi Mehmedagić otkrio ko ga je anonimno prijavio, oslobodio. Sudija Perić je i na čelu Vijeća koje sudi u predmetu „Zijad Mutap i ostali“.

Inače, sutkinja Begović je članica Sudskog vijeća i u ovom predmetu u kojem se sudi grupi optuženoj za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži usljed kojih je 15. februara iste godine i preminuo.

To znači da će i u sastavu Vijeća u ovom predmetu doći do promjena, što će vjerovatno iziskivati pauzu u suđenju u oba ova slučaja, a dok se novoimenovani članovi ne upoznaju s tokom procesa.

Inače, odlaskom sutkinje Begović u penziju, optuženi očigledno imaju razloga da budu raspoloženi, kao što su bili danas nakon što je ona saopćila da se oprašta od učesnika u ovom postupku, jer je ova sutkinja često postavljala pitanja svjedocima i Tužilaštva BiH i odbrane koja se nisu sviđala optuženima, niti njihovim advokatima, a neki od optuženih čak su nedavno sutkinju Begović optužili da im je “već presudila”.

Sutkinja Begović je za godinu i tri mjeseca koliko traje ovaj proces često znala opomenuti i optuženog premijera FBiH Fadila Novalića za nepažnju i “uspavanost” tokom ročišta, a iz njenih pitanja svjedocima evidentno je da je, bez obzira što je očigledno znala da će u penziju, itekako bila posvećena ovom predmetu.

S druge strane, postavlja se pitanje, kako Sud BiH prije nešto više od godinu dana kada je počinjalo suđenje u ovom predmetu nije u obzir uzeo činjenicu da će sutkinja Begović uskoro u penziju, te ju je uprkos tome imenovao na čelo Sudskog vijeća u jednom od najvažnijih sudskih procesa u posljednjih nekoliko godina u BiH.

Svakako da promjena člana Vijeća u nekom postupku, bez obzira na kvalitet i posvećenost onoh koji ih zamjenjuju, ima niz mana, a najveća je zasigurno ona što je teško očekivati da će neko moći donijeti i objektivnu i pravednu presudu ukoliko nije lično prisustvovao ročištima na kojima se smijenilo desetine svjedoka i prikazan veliki broj dokumenata o čemu su ti svjedoci pitani.

JOŠ JEDNA SVJEDOKINJA S “AMNEZIJOM”

Prije nego je sutkinja Begović najavila odlazak u penziju, na ročištu u ovom predmetu s izvođenjem dokaza nastavila je odbrana Fahrudina Solaka. Kao svjedokinja odbrane saslušana je Alma Bajramović, uposlenica Federalne uprave civilne zaštite. Ona je u periodu mart – april 2020. godine u Excel tabele unosila podatke o ponudama pristiglim u FUCZ za nabavku medicinke opreme.

Pojasnila je da su na pojedinim ponudama bili podaci uneseni hemijskom olovkom, te da joj je šefica Sanita Alagić rekla da unese te ispravke. Izmjene su se odnosile na količine i rok isporuke. Ona je negirala da se Solak na bilo koji način uplitao u poslove koje je ona radila, te je negirala da je on pravio ikakav pritisak.

Ova svjedokinja se nije mogla sjetiti nikakavih detalja o ponudama, pa čak ni da li su bile protokolisane. Iako prema njenoj tvrdnji godinama radi u kancelariji s još dvoje kolega, na pitanje sutkinje Begović čime su se konkretno te kolege bavile, Bajranović nije znala odgovoriti.

Kazala je da se oni bave “javnim nabavkama”, a kada je Begović pitala “na koji način”, Bajramović nije znala pojasniti.

Na današnjem pretresu odbrana Fahrudina Solaka prezentirala je audio snimak sa 214. tematske sjednice Vlade Federacije BiH od 16. marta 2020. godine na kojoj je donesena odluka o proglašenju stanja nesreće u Federaciji BiH.

Na toj sjednici, a što je javnosti od ranije poznato vođena je rasprava o izuzimanju javnih nabavki za potrebe zdravstvenih ustanova, ali i drugih organa od Zakona o javnim nabavkama BiH.

Toj sjednici su prisustvovali i direktori kliničkih centara u FBiH, kao i tadašnji direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin.

Iz danas prezentiranog snimka, jasno je da je Salčin u više navrata pojašnjavao da se hitne nabavke, pogotovo one neophodne za nabavljanje sredstava koja mogu spasiti živote, mogu vršiti bez provođenja procedura, odnosno uz primjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama koji omogućava izuzeće od Zakona, no kada se posluša kompletan snimak, isto tako Salčin je kazao da se o svemu mora očitovati Vijeće ministara BiH, te da će Agencija naknadno izdati instrukciju o tome, a što je sutradan (17.03.2020.) i učinjeno.

Ranije je Salčin na ove okolnosti svjedočio pred Sudom BiH.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.