Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jens stoltenberg

Šef NATO-a nakon sastanka sa Džaferovićem: Naša saradnja važnija je nego ikad

Chair of the Presidency of Bosnia and Herzegovina visits NATO
Press conference by Jens Stoltenberg, Secretary General of NATO following his meeting with Šefik Džaferović, Chairman of the Presidency of Bosnia and Herzegovina

Prema Stoltenbergovim riječima, razmjena mišljenja između predstavnika Sjeveroatlantskog savjeta i Džaferovića je fokusirano na jačanju saradnje između Alijanse i BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se Stalnom Savjetu NATO-a, a uoči toga se sastao s generalnim sekretarom Alijanse Jesnom Stoltenbergom.

Šef NATO-a na početku obraćanja naglasio je podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Prema Stoltenbergovim riječima, razmjena mišljenja između predstavnika Sjeveroatlantskog savjeta i Džaferovića je fokusirano na jačanju saradnje između Alijanse i BiH.

Sjevernoatlantski savjet je glavno tijelo za donošenje političkih odluka u okviru NATO-a.

Šef Alijanse je naglasio da je ruska agresija u Ukrajini pokazala koliko je važna saradnja NATO-a s zemljama Zapadnog Balkana.

“Naš politički dijalog i saradnja su važniji nego ikad, zbog rata u Ukrajini. NATO će učiniti više da stoji uz naše partnere, kako bismo produbili saradnju sa BiH. To bi moglo obuhvatiti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta i jačanje naših saradnja u pogledu lakog i malog naoružanja, u borbi protiv upravljanju terorizma i cyber sigurnost, ali i povećavanje broja našeg osoblja u Sarajevu”, izjavio je Stoltenberg nakon razgovora sa Džaferovićem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je priznao da postoje političke snage u zemlji koje “osporavaju put ka NATO-u”, ali da je njegov nastup u sjedištu Alijanse potvrda da Bosna i Hercegovina neće promijeniti njen euroatlantski kurs, te da će “nastaviti putem NATO-a”.

Tema Bosne i Hercegovine naći će se na dnevnom redu samita Alijanse, koji će se krajem juna održati u Madridu.

Generalni sekretar NATO-a potvrdio je da je 24. maja razgovarao telefonom sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

U vezi s tim, šef Alijanse je ocijenio da se radilo o konstruktivnom razgovoru tokom kojeg je šef hrvatske države iznio neke zabrinutosti.

“On (Milanović) je izrazio zabrinutost posebno za situaciju u BiH. Razgovarali smo i o članstvu Finske i Švedske. Reći ću samo da ćemo pronaći rješenje i da će Finska i Švedska postati članice Saveza. Svi se saveznici slažu da su vrata NATO-a otvorena. One su razvijene zemlje i ispunjavaju uslove NATO-a”, izjavio je Jens Stoltenberg.