Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čarolija darivanja BiH

Belma i Azra pokrenule “Čaroliju darivanja u BiH”: Poklon za svako dijete iz dječjeg doma

FOTO: Čarolija darivanja BiH/Facebook

Odluku o tome kome će ispuniti želju Aida donosi u trenutku. Otvori spisak i privuče je neko ime, neki datum ili želja… Ponekad dosta želja bude već ispunjeno, pa onda bira od onih koje su ostale

Dobre vile i vilenjaci pobrinuli su se i ove godine da ispune male i velike želje mališana bez roditeljskog staranja iz domova širom zemlje. Možda nemaju svoje biološke porodice ili ne žive sa njima, ali zato imaju armiju dobrih ljudi koji im iznova dokazuju da nisu zaboravljeni.

Da nikada nijedno dijete ne smije ostati bez rođendanskog ni novogodišnjeg poklona i da je osmjeh na dječijem licu važniji od svega.

Ovo je priča o Čaroliji darivanja BiH koja se pojavila prije sedam godina i svakog dana sve više raste i širi se. U pitanju je Facebook stranica koju su pokrenule Belma Hadžibajrić i Azra Bašić u nastojanju da usreće najmlađe. Cilj je da svako dijete u dječijem domu dobije rođendanski dar, i to ne bilo kakav, nego upravo ono što poželi.

Saradnja sa ustanovama iz 13 gradova

Čarolija darivanja BiH za dječiji osmijeh

– Njihove želje o kojima sanjaju uz podršku naših pratilaca pretvaramo u stvarnost. Sarađujemo sa ustanovama u 13 gradova širom BiH na čije adrese naše vile i vilenjaci redovno šalju darove za dječije rođendane. Broj darova mjesečno varira od broja rođendana, no okvirno je to između 60 i 90. Za novogodišnje praznike darujemo još više ustanova. Uz to organiziramo i posebne akcije poput onih za dječaka Hamzu kojeg pratimo od prve godine života, a sad je već drugi razred osnovne škole – kaže nam Belma.

Čarolija darivanja nije udruženje, niti organizacija. Sarađuje isključivo sa ustanovama jer nema kapacitet ni mogućnost provjere pojedinačnih slučajeva.

Djeluje online na način da na Facebook stranici svakog mjeseca objavljuje spiskove sa imenima djece iz određenog doma/centra i njihovim rođendanskim željama. A one su često toliko skromne da niko ne može ostati ravnodušan.

Onda u akciju stupaju vile i vilenjaci, koji u komentarima napišu kojem djetetu žele poslati poklon, a administrator potvrdi. Pakete šalju direktno na adresu ustanove.

Vile i vilenjaci u akciji

– Ukoliko u naslovu posta piše “riješeno”, to znači da više nema “slobodnih” slavljenika te možete potražiti drugi post na zidu. Ako nema otvorenih postova, pričekajte da objavimo novi (objavljujemo ih kako ih primimo od domova). Možete nam poslati fotku poklona za naš album, ali ne morate. Bitno je da poklon pošaljete. Poželjno je da dodate malo slatkiša, jer koje dijete ne voli slatkiše. Ako želite, dodajte čestitku u koju možete napisati Vaše ime i kontakt – poručuje Belma.

Hiljade vjernih pratilaca

Stranica Čarolija darivanja BiH ima 12.000 članova i članica. Jedna od onih koja redovno prati objave sa novim dječijim željama je Aida iz Sarajeva. Svakog mjeseca pošalje najmanje jedan poklon, a ukoliko je u mogućnosti i više.

– Ideja mi se svidjela i pratila sam stranicu misleći da ću ponekad poslati neki poklon. Onda sam upoznala Belmu i vidjela koliko ljubavi i truda ona ulaže u sve, koliko požrtvovanja je potrebno za to… Tada sam shvatila da ću biti vjerni pratilac i član ove nadahnjujuće zajednice. Tužna sam kada vidim broj djece koja vrlo često imaju toliko skromne želje da svaka normalna osoba zaplače. U isto vrijeme sam sretna što mogu ispuniti tu želju i zamišljati radost djeteta kada dobije poklon – priča Aida za Fokus.

Ovo su neke od dječijih želja

Odluku o tome kome će ispuniti želju Aida donosi u trenutku. Otvori spisak i privuče je neko ime, neki datum ili želja… Ponekad dosta želja bude već ispunjeno, pa onda bira od onih koje su ostale.

– U ovom prazničnom mjesecu, ujedno i mjesecu kada moja kćerka slavi rođendan, ispunim više želja. Neke rođendanske, neke novogodišnje. Nije mi važno iz kojeg grada, ustanove ili od kojeg djeteta dolaze želje.

Međutim, iz nekog neobjašnjivog razloga, između mene i Centra Duga u Kulen Vakufu stvorila se neka posebna veza. To je dom za djecu u predškolskoj dobi. Nekad iznenada pomislim na njih i onda pišem Belmi da pitam kada će dobiti njihovu listu. Ili im samo onako pošaljem paket slatkiša. Nečim su me privukli, valjda neka tajna veza – iskrena je Aida.

Decembar je posebna radost

Čarolija darivanja BiH od 2019. godine ispunjava želje djece iz JU Socijalno-pedagoška životna zajednica Bihać. Maida Kovačević, saradnica za socijalno pedagoške poslove, kaže nam da imaju i druge donatore, ali da je ova veza posebna. Djeca su oduševljena jer dobre vile i vilenjaci uvijek pošalju upravo ono što požele.

Pokloni su spremni

– Teško je tu emociju prenijeti, opisati njihove osjećaje kada dobiju paket koji je samo za njih i samo njima pripada. Važno je napomenuti da to ostavlja pozitivan trag posebno na djecu mlađeg uzrasta. Oni imaju zamišljeni lik u glavi i bezbroj pitanja o svojoj vili. U našoj ustanovi trenutno ima 57 štićenika i radujemo se ispunjenju novogodišnjih želja. Zahvalni smo svim divnim ljudima kao i našoj posebnoj, nesebičnoj, požrtvovanoj Belmi Hadžibajrić na dugogodišnjoj saradnji – kaže Kovačević.

Ono što je najvažnije, još nikada se nije dogodilo da neka želja ostane neispunjena, a dijete razočarano. Ukoliko donator iz bilo kojih razloga nije u prilici poslati obećani poklon, važno je da to javi na vrijeme kako bi se pronašla zamjena.