BiH

birokratija u BiH

Belma ima pet godina, ali joj država BiH ne vjeruje

01/09/2019

Belma je rođena dok su u prihvatnom centru čekali azil. Nakon što su dobili odbijenicu, po osnovu Sporazuma o readmisiji, prije 2 godine, vraćeni su u BiH i tada počinje njihova borba sa birokratijom

Strategija za prihvat i integraciju bh. državljana koji se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji na papiru je savršena, ali је u praksi pokazala mnogo manjkavosti, naročito u pogledu ponovne integracije onih koji se vraćaju. Evo samo jednog primjera u kojem surova birokratija negira život i sva prava koja iz njega proističu.

Zove se Belma i ima 5 godina, ali joj država ne vjeruje, jer nema rodni list kojim bi to dokazala. Roditelji je godinama bezuspješno pokušavaju upisati u matične knjige, i dok taj administrativni proces ne bude završen, bez obzira što postoji, nema ista prava kao i njeni vršnjaci.

“Šta god da mi treba da se prijavim i to, niko ništa neće. Moram plaćati lijek, moram sve platiti. Obdanište je isto fata, neće da je prime, nema papire”, kaže majka Belme.

U potrazi za boljim životom, ova sarajevska porodica prije 7 godina odselila se u Njemačku. Belma je rođena dok su u prihvatnom centru čekali azil. Nakon što su dobili odbijenicu, po osnovu Sporazuma o readmisiji, prije 2 godine, vraćeni su u BiH i tada počinje njihova borba sa birokratijom.

“Izgubila sam za djecu. troje djece što su trebali ići u peti razred su mi stavili u prvačiće. Nisam se bunila, nek idu. Malog, isto tako, što je trebao u deveti, stavili su ga u peti”, kaže majka.

Pravno neukim roditeljima koji nisu sami mogli riješiti ovaj problem, u pomoć su priskočili profesionalci. Ni njihov angažman još nije rezultirao upisom djeteta u matične knjige, ali su stvari barem pomjerene sa mrtve tačke.

“Mi smo pokrenuli jedan postupak, konkretno za ovo dijete, i sad je predmet na kantonalnom sudu. Očekujem da će se riješti za jedno 3 godine, što znači, izgubit ćemo 5 godina da dijete dobije pravni identitet u BiH. I dijete neće krenuti u prvi razred, proći će par godina i imamo opet problem, djece koja ne pohađaju osnovno obrazovanje. Znači, ti stalno problemi se vrte u krug”, kaže Edita Avdibegović, iz organizacije “Vaša prava BiH”.

Majka strahuje i za Belmino zdravlje. Dijete bez pravnog identiteta i zdravstvene zaštite nije mogla ni vakcinisati. Razočarana je u sistem više nego prije 7 godina, kada je otišla iz BiH.

“Npr. vlada neće da mi pomogne, a hoće da ostane da je ne obrazujem, da nema nikakva prava i da je bez škole. To je glupost. Kad stavljam sve petero djece u školu, što ne bih i nju? Ali, ona će, kako vidim, ostati bez išta. Ja se ružno osjećam. K’o da mi dijete ne postoji”, smatra majka djece.

Razočarana majka državu pita: Je li iko od onih koji su učestvovali u izradi Strategije za prihvat i integraciju bh. državljana, mogao predvidjeti humanije rješenje za djecu poput Belme, koju od bezbrižnijeg života možda zauvijek udalji samo jedan papir.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.