BiH

Ambasador BiH u Japanu

Berjan: Državljanin BiH na kruzeru dobro se osjeća, to je najvažnije

11/02/2020

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan kaže za Fenu i to da su za tog bh. državljanina osigurani direktni kontakti sa ambasadorom i drugim diplomatama Ambasade

Državljanin BiH na kruzeru ‘Diamond Princess’ kompanije ‘Australia Carnival’, koji je usidren u režimu karantina u japanskoj luci Jokohama, mlađa je osoba muškog spola, član je posade kruzera, dobro se osjeća i to je najvažnije.

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan kaže za Fenu i to da su za tog bh. državljanina osigurani direktni kontakti sa ambasadorom i drugim diplomatama Ambasade.

– Svi članovi posade na kruzeru obavljaju redovne svakodnevne aktivnosti u svom sektoru zaduzenja i vode računa da putnici ne napuštaju svoje kabine. Ambasada BiH u Japanu pružit će svu neophodnu konzularnu pomoć državljaninu BiH, ukoliko je bude zatražio, po isteku karantina od 14 dana – naglasio je.

Kako je kazao hrana i lijekovi se dopremaju na kruzer, prema potrebama. Na kruzeru je stacionirana i klinika sa 30-ak medicinskih radnika čiji broj varira na dnevnom nivou, a opet prema potrebama.

– Potvrđeno je i da je Ministarstvo odbrane Japana osiguralo dodatnih pet doktora i medicinskih sestara, koji imaju iskustva sa infektivnim bolestima. Svi putnici i članovi posade, koji sumnjaju da su zaraženi korona virusom, mogu se pregledati a na kruzeru su na više mjesta postavljenje i termovizijske kamere koje bilježe porast tjelesne temperaturu, što je nerijetko prvi simptom zaraze korona virusom – naglasio je.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Japana, dosad je, kaže ambasador BiH u Japanu, 135 osoba s kruzera inficirano korona virusom i smješteni su u bolnicama u Tokiju, te gradovima Čibi, Saitami i Šizuoka prefekturi, s maksimalnom pažnjom i mjerama zaštite prilikom transporta.

Kruzer ‘Diamond Princess’ stavljen je u karantin na dvije sedmice, po dolasku u Yokohamu (južno od Tokija) 3. februara, nakon što je muškarcu koji se iskrcao u Hong Kongu dijagnosticiran virus.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.