Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dobra vijest

Besplatne elektronske zdravstvene kartice za najmlađe stanovnike Kantona Sarajevo

kosovac zzo ks
FOTO: Fena

Kosovac je također naglasio da su, prilikom prve prijave bebe, nosioci osiguranja obavezni u najbližoj poslovnici ZZO KS ispuniti obrazac za prijavu člana ZO1, te dostaviti kopiju rodnog lista i CIPS prijavnicu, da bi njihove bebe ostvarile ovo pravo

Najmlađim, novorođenim stanovnicima Kantona Sarajevo, koji u isto vrijeme postaju novi članovi Zavoda zdravstvenog osiguranja Kanton Sarajevo, prilikom prve prijave na osiguranje bit će dodijeljene prve – besplatne elektronske zdravstvene kartice.

Kako je istakao direktor Zavoda Muamer Kosovac, tim gestom šalje se poruka dobrodošlice njihovim najmlađim osiguranicima, te potvrđuje opredjeljenje za podršku osiguranicima, kao i za olakšanje pristupa pravima na koji god način je to moguće.

– Vodeći brigu o svim kategorijama osiguranika, tako i o najmlađim članovima, Zavod zdravstvenog osiguranja KS je dao prijedlog Odluke o naknadi za izdavanje elektronskih zdravstvenih kartica, koju je usvojio naš upravni odbor. Tom odlukom bit će oslobođeni plaćanja naknade za izdavanje elektronske zdravstvene kartice naši tek rođeni osiguranici, prilikom prve prijave na zdravstveno osiguranje u Kantonu Sarajevo – obrazložio je direktor Kosovac.

Podsjetio je da Zavod provodi i programe sufinansiranja potpomognute oplodnje (već godinama), zbog čega je u 2022. godini bio lider u osiguranju i proširivanju paketa prava za bračne i vanbračne partnere koji imaju poteškoće sa začećem, kao i da je izdvojio više od 4,7 miliona KM kroz refundacije za postupke biomedicinski potpomognute oplodnje, te pozitivno riješio 1.486 zahtjeva u korist osiguranika.

– Kosovac je također naglasio da su, prilikom prve prijave bebe, nosioci osiguranja obavezni u najbližoj poslovnici ZZO KS ispuniti obrazac za prijavu člana ZO1, te dostaviti kopiju rodnog lista i CIPS prijavnicu, da bi njihove bebe ostvarile ovo pravo – saopćila je Služba za protokol i press KS.