Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Besplatni produženi boravak u OŠ Mejdan Tuzla (VIDEO)

os_mejdan_tuzla

S obzirom na veliki broj inicijativa roditelja učenika osnovnih škola, Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Pravilnik o produženom boravku učenika u školama.

Tako je precizirano vrijeme boravka učenika, naknade roditelja kao i uslovi koje škola mora ispunjavati kako bi pristupila tim aktivnostima.

Pravilnik o produženom boravkom učenika u osnovnim školama mnogo će pomoći roditeljima, kažu u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona. Tako će biti povezano učenje, igra i rad, a doprinijet će i boljoj socijalizaciji učenika, smatraju.

– Pravilnikom je precizirano da se u produženom boravku mogu zadržati prije i poslije nastave učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda. Ukoliko ne bude dovoljno učenika to mogu biti i učenici petog razreda. Pravilnikom je definisano da će ministarstvo školama dati saglasnost da li ispunjavaju uvjete za produženi boravak. Radi se o tome da škole moraju imati prostor, didaktička sredstava, nastavni kadar i volju da obavljaju tu aktivnost – izjavila je pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK Mersija Jahić.

Ovu pozitivnu novinu u obrazovanju Tuzlanskog kantona, prvo su prepoznali u OŠ Mejdan. Učenicima prvog i drugog razreda ove škole omogućen je produženi boravak, od 11 do 15 sati. Iako škola određuje cijenu ovog boravka, u ovoj školi su se odlučili da to ipak bude besplatno.

– U razmišljanju šta novo da uvedemo u školu da bi pomogli našim roditeljima prepoznali smo da je to boravak djece poslije nastave. Želimo da se djeca druže, da budu sretna i vesela. Humanost kolektiva OŠ Mejdan se pokazala i u velikoj želji da se organizira besplatan produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda – kazala je direktorica O.Š. „Mejdan“ Tuzla Sanela Jaganjac.

I druge škole će moći napraviti isto u narednom periodu. Ipak, prije svega potrebno je ispuniti određene uslove.

– Zahtjev se podnosi Ministarstvu, a u zahtjevu mora biti mišljenje Vijeća škole, odluka školskog odbora, inicijativa roditelja i elaborat o postojanju tog produženog boravka u školi. Pravilnik je precizirao da to finansiraju roditelji, a cijenu definišu školski odbori s tim da mogu smanjiti cijenu kada su u pitanju socijalno ugrožene kategorije – kazala je pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK Mersija Jahić.

Minimalna cijena za boravak u produženom boravku u školi trebala bi da bude cijena ishrane djeteta na mjesečnom nivou. U resornom ministarstvu se nadaju da će što više škola prisutupiti ovim aktivnostima i na taj način pomoći roditeljima učenika.