Stiže najjači serijski Ferrari ikada

Ferrari 812 Superfast_4

Ferrari će na predstojećem salonu automobila predstaviti nasljednika modela F12 i vjerovatno posljednji model italijanskog giganta pokretan atmosferskim V12 motorom.

Ime mu je Ferrari 812 Superfast, a pokreće ga unaprijeđeni V12 iz modela kao što su LaFerrari i F12. Zapremina je povećana na 6,5 litara. Radi se o najjačem serijskom modelu Ferrarija ikada.

Razvija maksimalnih 800 KS pri čak 8.500 o/min, uz 718 Nm dostupnog od 7.000 o/min. Dorađeni sedmostepeni mjenjač s dvije spojke upotpunit će dojam o ovom rasnom GT-u koji će 100 km/h postići u samo 2,9 sekundi. Maksimalna brzina 4,66 metara dugog i nešto preko tonu i po teškog bolida je preko 340 km/h.

Od tehničkih detalja koje valja spomenuti tu su još električni servo usuglašen sa Slide Slip Control sustavom, te Virtual Short Wheelbase sistem zakretnih stražnjih točkova druge generacije.

Iza novog dizajna naglašenog agresivnog karaktera krije se aktivna aerodinamika s ciljem poboljšanja voznih svojstava pri visokim brzinama, stoji u saopćenju. Ono što je neosporno je da Ferrari uvodi novi dizajn svjetala, dok je interijer osvježen novim elementima prednje armature.