POTVRĐENO

Besplatni udžbenici za osnovce od prvog do četvrtog razreda u RS

natalija-trivic-2 (1)
Ministrica Trivić / FOTO: istinomjer.ba

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS Bojan Đenić naglasio je da je za novu školsku godinu urađeno po 15 novih udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje

I za narednu školsku godinu u bh. entitetu Republika Srpska biće obezbijeđeni besplatni udžbenici za šta je izvojeno 4,5 miliona KM, rekla je entitetska ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić.

– Besplatne udžbenike dobiće učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, učenici pobjednici republičkih takmičenja, zatim treće i svako naredno dijete iz višečlanih porodica i odlični učenici iz višečlanih porodica – dodala je Trivićeva.

Kada je riječ o zaposlenima u prosvjeti, ona je istakla da će im od avgusta plata biti povećana, što je šesto povećanje u protekle tri godine.

Direktor entitetskog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je u skladu sa reformskim pravcima donesen novi program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, te urađeno više novih nastavnih programa za osnovno i srednje obrazovanje.

– U osnovnom obrazovanju novi nastavni planovi i programi odnose se na digitalni svijet za treći razred, srpski jezik, matematika i likovna kultura za peti razred, istorija za sedmi i osmi razred, fizičko i zdravstveno vaspitanje za sedmi razred, biologija, geografija, fizika, tehničko obrazovanje, osnove informatike i likovna kultura za osmi razred, te matematika za deveti razred – pojasnio je Damjanović.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju, novine su, između ostalih, nastavni programi za opšteobrazovne i stručne predmete za treći razred za sva zanimanja u 13 struka, zatim za predmet Računarstvo i informatika za četvrti razred gimnazije opšteg i društveno-jezičkog smjera, za predmete za drugi razred za zanimanja u okviru struke Kultura i umjetnost, zatim nastavni plan i standardi zanimanja – zubni tehničar i stomatološki tehničar u struci Zdravstvo, te nastavni program za prvi razred za navedena zanimanja.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS Bojan Đenić naglasio je da je za novu školsku godinu urađeno po 15 novih udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, od čega 12 novih udžbenika za stručne predmete u srednjim školama.