Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Natalija Trivić

Besplatni udžbenici za sve osnovce u RS mogući od 2020. godine

Natalija Trivić

Pored planiranih sredstava za udžbenike za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola, potrebno je dodatnih 11 miliona KM koji za 2019. godinu nisu predviđeni u budžetu

Realno i izvjesno je da je svaki vid iskoraka u vezi inicijative građana za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za učenike svih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj moguć od 2020. godine, sa usvajanjem novog budžeta, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare ona je istakla da je Ministarstvo razmatralo ovu inicijativu i izvršilo proračun potrebnih sredstava, a prema aktuelnom broju učenika i cijeni udžbenika utvrđeno je da je za 89.645 učenika za udžbenike potrebno oko 11,5 miliona KM.

“Budžetom za ovu godinu, planirano je 980.000 KM za udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, te je za udžbenike za ostale razrede potrebno obezbjediti dodatnih oko 11 miliona”, kazala je Trivić.

Ona je podsjetila da od 2007. godine Ministarstvo prosvjete u kulture RS ibezbjeđuje besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, a Ministarstvo porodice, omladine i sporta za odlične učenika ostalih razreda iz porodica sa četvoro i više djece, dok lokalne zajednice obezbjeđuju besplatne udžbenike u skladu sa socijalnim statusom porodica iz kojih djeca dolaze.

Trivić je najavila da će do 20. februara biti završena analiza nastavnih planova i programa svih škola i predmeta pa će razmotriti koji će udžbenici biti obavezujući.

“Radićemo i na digitalizaciji određenih udžbenika što će mnogima olakšati nabavku”, kazala je Trivić.

Objasnila je da je i u inicijativi građana, koju će Narodna skupština RS razmatrati na sjednici sljedeće sedmice, navedeno da su svjesni da je potrebno napraviti kontinuitet i da ne može sve biti istog momenta.

“Čak su napomenuli da je potrebno da se to uradi u narednim godinama. Naći ćemo zajedničko rješenje. Ne smijemo ishitreno donijeti odluku o uvođenju besplatnih udžbenika za učenike svih razreda osnovnih škola, ne samo zbog novca nego zbog preklapanja izdvajanja na lokalnom i republičkom nivou”, rekla je Natalija Trivić.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li je na pomolu rješenje problema učenika bošnjačke nacionalnosti čiji roditelji insistiraju da im se u đačkim knjižicama navodi bosanski umjesto bošnjački jezik, Trivić je istakla da od kako je stupila na dužnost ministra nije bilo inicijativa za razgovore o ovom pitanju.

“Ustavne odredbe su da su zvanični jezici srpski, hrvatski i bošnjački jezik, tako da je to polemika koja se vodi u istom pravcu. O svemu ćemo razgovarati, ali ono čega se mi držimo je Ustav koji je definisao na koji način funkcionište obrazovanje u RS”, rekla je Trivić.