INZ i Udruženje dijabetičara

Besplatno mjerenje šećera u krvi provedeno u Zenici

haris-delic

Akciju je, doniranjem reagensa za mjerenje šećera, podržala kompanija Salvus BH

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i Udruženje dijabetičara Zenica proveli su tokom septembra i oktobra akciju, za dijabetičare s područja Grada Zenica, besplatnog mjerenja šećera u krvi, javlja Fena.

Akciju je, doniranjem reagensa za mjerenje šećera, podržala kompanija Salvus BH.

– Mjerenje takozvanog “tromjesečnog” – HbA1c šećera obavljano je u prostorijama Udruženja u Zenici, kao jedna u nizu aktivnosti planiranih u okviru obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa (14. novembar) – navode iz INZ.

Iz gradskog udruženja dijabetičara “Zenica” zahvalili su za donirane količine reagensa za mjerenja HbA1c šećera, kao i za provedene aktivnosti.

– Važno je napomenuti da su pregledane osobe bile registrirani dijabetičari, te da je rezultat mjerenja bio od 5,8 do 14 posto, ovisno od terapije, načina prehrane i godišta – ističe predsjednik UG za borbu protiv šećerne bolesti Zenica Haris Delić.

U akciji kontrole tromjesečnih šećera u krvi izvršena je provjera nad 211 osoba (129 žena i 82 muškarca). Najstariji pacijent je imao 81, a najmlađi pacijenti deset i trinaest godina.