Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bevanda i Brown potpisali ugovor od 70 miliona eura za gradnju autoputa

brown – bevanda

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu ugovor o garanciji za kredit za izgradnju dionice autoceste i dvije petlje na koridoru 5-C te ugovor o saglasnosti na uvećanje zajma za dionicu Prnjavor – Doboj, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o ugovoru o garanciji za kredit u vrijednosti 70 miliona eura. Kredit će biti iskorišten za nastavak izgradnje Koridora 5C. Sredstva ovog kredita bit će iskorištena za izgradnju dvije dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru 5-C, te za ugovor o saglasnosti na uvećanje kredita u vrijednosti 10 miliona eura za izgradnju dionice Prnjavor – Doboj.

“Danas smo prvo potpisali Ugovor o suglasnosti na uvećanje zajma po Ugovoru o jamstvu u vrijednosti od deset miliona eura koji se odnosi na finansiranje izgradnje dionice Prnjavor – Doboj na autocesti Banjaluka – Doboj. Cilj ovog projekta je izgradnja dionice autoceste dužine 36,6 kilometara te izgradnja 22,6 kilometara lokalnih cesta”, istakao je Bevanda nakon potpisivanja.

Podsjetio je da su potpisali i drugi Ugovor o jamstvu u vrijednosti od 70 miliona eura koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekat Koridor 5-C u Republici Srpskoj – Dio 1.

“Izgradnjom ovog dijela Koridora 5-C kroz RS osigurat će se kontinuitet izgradnje mreže autocesta, a bit će izgrađene i dvije petlje Johovac i Rudanka”, naglasio je Bevanda.

To će biti spoj autocesta Banjaluka – Doboj i Koridora 5C i to od Gradiške prema Splitu, s jedne strane i od Šamca prema Mostaru i Pločama, s druge strane.

“Treba naglasiti da je nakon usvajanja izmjena zakona o akcizama otvoren put za aktiviranje ovih kreditnih sredstava. EBRD je odobrila zajam Javnom preduzeću Autoputevi RS uz garanciju BiH i podgaranciju RS-a. Rok otplate je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, kamata je šestomjesečni EURIBOR +1 posto marže”, pojasnio je Bevanda.

Brown je nakon potpisivanja izrazio zadovoljstvo što je danas u Sarajevu na potpisivanju ovih ugovora.

“Ovaj projekat također će biti finansiran sa 15 miliona eura granta od EU. Koridor 5C je najveći infrastrukturalni projekat koji se trenutno radi u zemlji. Sa potpisivanjem ovog Ugovora ukupan iznos investiranja EBRD-a u sektor transporta u ovoj zemlji je preko jedne milijarde”, istakao je Brown.

Naglasio je da će ova investicija pomoći u stvaranju radnih mjesta, poboljšanju ekonomskog razvoja i povezivanju zemlje sa susjednim zemljama.

Brown je podsjetio i na rasprave u vezi sa povećanjem akciza na gorivo kazavši da nije bilo lako donijeti tu odluku.

“Ali, to zapravo i ovo potpisivanje potvrđuje, ovo povećanje će zasigurno dovesti do jednog novog ciklusa investiranja u sektor transporta. Govorim o budućem, daljnjem ulaganju već za ovu godinu koje je planirano u nekom iznosu od 200 miliona eura”, rekao je Brown.

Današnje potpisivanje, prema njegovim riječima, pokazuje kako svi mogu brzo raditi na ostvarivanju konkretnih rezultata na terenu.