Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar finansija

Bevanda kaže da ne opstruira održavanje izbora: Ne donosim ja budžet

bevanda

Kako kaže Bevanda, CIK je posljednji zahtjev za dodjelu sredstava iz tekuće rezerve uputio Vijeću ministara BiH, a ne Ministarstvu finansija i trezora BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda odbacio je sve optužbe da on na bilo koji način opstruira održavanje ovogodišnjih općih izbora u BiH.

„Očigledno je da postoji orkestriran napad na mene iz Centralne izborne komisije koje se redovno oglašava u pojedinim medijima uz tvrdnje da jedan čovjek može opstruirati donošenje budžeta ili odluku kolektivnog organa kakvo je Vijeće ministara BiH. Pri tome niko ne navodi argumente niti se poziva na zakonske procedure jer time bi negirali tvrdnju da jedan čovjek, pa premda to bio i ministar finansija, može zaustaviti izborni proces u jednoj državi “, naglasio je Bevanda, saopćeno je.

Imajući u vidu veliki broj novinarskih upita i veliki interes javnosti za ovaj problem, Bevanda je istaknuo da ne želi odgovarati na neosnovane optužbe s političkom pozadinom, ali želi naglasiti na temelju kojih zakona i odluka Ministarstvo finansija s njim na čelu radi i donosi odluke.

Kako kaže Bevanda, CIK je posljednji zahtjev za dodjelu sredstava iz tekuće rezerve uputio Vijeću ministara BiH, a ne Ministarstvu finansija i trezora BiH.

– Iz CIK-a su Ministarstvu finansija i trezora dostavili zahtjev za mišljenje 10.03.2022.godine za “Prijedlog odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022.godini“ na što je 24.03.2022. godine CIK-u upućen odgovor iz Ministarstva finansija i trezora BiH. Članom 17. Zakona o finansiranju institucija BiH propisano kako se raspolaže tekućom rezervom koja je temeljem Odluke o privremenom finansiranju institucija ove godine planirana u iznosu 2.450.000 KM. U skladu s ovom činjenicom raspoloživa tekuća rezerva u 2. kvartalu 2022. godine iznosi 612.500 KM, odnosno jednu četvrtinu iznosa tekuće rezerve planirane u budžetu za 2020. godinu. Istim članom propisano je i na koji način Vijeće ministara donose odluke u vezi rashoda iz tekuće rezerve, stoji u saopćenju Bevande, te se dodaje:

„Ministarstvo finansija i trezora BiH svoj posao obavlja odgovorno i u skladu s procedurama. Nakon što smo konačno 30.3. ove godine u Fiskalnom vijeću usvojili Globalni fiskalni okvir uporedo se sprema Dokument okvirnog bdužeta i budžet za 2022. godinu. I taj se posao ne radi preko noći niti po nečijim željama već po procedurama“, naglasio je ministar Bevanda.

Ističe da je Ministarstvo financija i trezora BiH samo tehnički izvršitelj u procesu donošenja budžeta. Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt budžeta, prema zakonskim procedurama, taj dokument se šalje ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje u parlamantarnu proceduru na izjašnjavanje Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji usvajaju budžet.

„Iz Ustava i zakona je jasna procedura. Budžet ne donosi pojedinac Vjekoslav Bevanda, niti njegova politička stranka što je političkim strankama sklonim politikantstvu sasvim jasno, ali zamjenom teza dižu sebi rejting, ali i tenzije u državi da bi prikupili jeftine političke poene“, naglasio je Bevanda.