“Bevanda misli da Mektić i Pendeš mogu na kafi dogovoriti status Zubca”

BiH

PredragKojovic

Naša stranka ukazuje na činjenicu da je Goran Zubac, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu, oglašen krivim za krivično djelo za nesavjestan rad u službi, te da je isto dovoljno sa suspenziju i oduzimanje dozvole za pristup tajnim podacima. S tim u vezi, Vijeće ministara BiH mora žurno reagovati po ovom pitanju.

“Činjenica je da je ministar sigurnosti, Dragan Mektić, naišao na blokade i pritiske u Vijeću ministara BiH. Također je činjenica da blokade postupanja, te zaštita Zubca, dolazi iz HDZ BiH. Naravno, do smjene treba doći tek kada presuda bude pravosnažna i konačna, ali se mora uzeti u obzir važnost pozicije koju obnaša, te zamrznuti njegov status, kako iz ovog ne bi proizašle nove zloupotrebe i kako ne bismo rizikovali da dođe do novih opstrukcija rada pravosudnih organa,” rekao je Predrag Kojović, presjednik Naše stranke.

“Kada jedan ministar iznese tvrdnju da ga je predsjedavajući Vijeća ministara, Vjekoslav Bevanda, uputio da, kako on kaže ‘popije kafu sa Marinom Pendeš’, svima je jasno da imamo ozbiljan problem sa načinom kako ključni ljudi u ovoj zemlji vide da se rješavaju ozbiljna državna pitanja. Kakve ministrica Pendeš ima veze sa Zubčevim zahtjevom koji je uputio prema Vijeću ministara? Koliko mi je poznato, on je zatražio izuzeće jednog od članova komisije koja je donijela odluku da mu se oduzme dozvola za pristup tajnim podacima. Očigledno da neki u ovoj zemlji misle da se takva pitanja mogu završiti ‘na ministarskoj kafi’,” zaključio je Kojović.