BiH

migrantska kriza

Bevanda odgovorio Cikotiću: Nema odluke o premještanju 5.000 migranata na Bradinu

29/12/2020

Ministar Cikotić može da predlaže razna rješenja za migrantsku krizu i poziva se na odluke raznih razina vlasti, ali mora znati da se odluke u Vijeću ministara donose sukladno zakonskoj proceduri

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić obavijestio javnost da je danas na sjednici Vijeća ministara BiH donesena preliminarna odluka o premještanju oko 5.000 migranata iz USK u neperspektivni vojni objekat na području Bradine u HNK reagovao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda.

-Nema nikakve odluka Vijeća ministara BiH o premještanju migranata iz Bihaća u Bradinu niti takav dokument postoji, pa makar to neko zvao i preliminarnom odlukom što zakon o Vijeću ministara i poslovnik o radu ne poznaju. Ministar Cikotić može da predlaže razna rješenja za migrantsku krizu i poziva se na odluke raznih razina vlasti, ali mora znati da se odluke u Vijeću ministara donose sukladno zakonskoj proceduri- kazao je Bevanda.

Ako će se poštovati procedure, dodaje on, i ovo pitanje prvo je trebalo biti predmetom rasprave na kolegiju Vijeća ministara.

– Potom smo trebali dobiti materijale za ovu vanrednu sjednicu a ne da slušamo usmene opservacije ministra o stihijskom premještanju migranata s jednog na drugi kraj Bosne i Hercegovine. Vlada Federacije BiH, kao i Predsjedništvo BiH imaju pravo da donose odluke o pitanjima za koja su nadležna i da ih dostavljaju Vijeću ministara na izvršenje ako postoji zakonski osnov za to, ali to se ne radi ad hok i bez pisanih i protokoliranih odluka niti će se odlučivati mimo procedura bar dok ja odlučujem u Vijeću ministara BiH – rekao je Bevanda.

Pozvao je predsjedatelja Vijeća ministara BiH i sve ministre da se drže propisanih procedura i “da shvate da nikakve odluke u vidu presedana, kako je danas bilo pokušaja da se odlučuje, neće donijeti pozitivna rješenja nego nove probleme”.

-Pitanje migrantske krize i smještaja hiljada migranata veliki je izazov da bi neko naprečac proglasio neku odluku i nazvao je preliminarnom. Na tu vrstu samovolje i anarhije kao zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora neću pristati, ali ću doprinijeti u svakom smislu da se ovaj krupan humanitarni i sigurnosni problem rješava u Vijeću ministara BiH sukladno zakonu- naglasio je Bevanda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.