Bevanda: Stavovi Zvizdića u medijima ne predstavljaju stavove Vijeća ministara

vjekoslav bevanda

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću u povodu posljednjih medijskih istupa i reagiranja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

– Zvizdić na već prepoznatljiv način insinuira i, služeći se oprobanim receptom zamjene teza kroz iznošenje demagoških fraza i neistina, na opskuran i nediplomatski način demantira Vaša istupanja u institucijama Evropske unije u kojima ste u maniru dokazanog demokrate i priznatog političara imali namjeru svojim istupima doprinijeti prepoznavanju i otklanjanju uočenih nedemokratskih barijera u BiH nakon oktobarskih izbora – navedeno je u pismu ministra Bevande.

Naveo je da je očigledno da je Zvizdić svjesno i po ko zna koji put previdio činjenicu da je Republika Hrvatska supotpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Vi, kao legitimni predstavnik Republike Hrvatske, imate obvezu da štitite odredbe tog sporazuma, a pogotovo u dijelu kada se radi o ugroženosti konstitutivnosti naroda u BiH, što je, bez svake sumnje, slučaj nakon općih izbora kada je cjelokupna domaća i svjetska javnost mogla sagledati frapantnu istinu da jedan konstitutivni narod može, bez imalo skrupula, izabrati člana Predsjedništva drugom konstitutivnom narodu – ističe Bevanda.

Također navodi da je Plenković iskazao spremnost da snagom svog autoriteta i legitimnim putem ukaže predstavnicima institucija Evropske unije na anomalije i nedemokratsko ponašanje, s izraženom tendencijom majoriziranja najmalobrojnijeg naroda u BiH.

– Na kraju želim napomenuti da Vijeće ministara BiH nije vlada pa samim tim ni Zvizdić nije premijer, tako da iskazani stavovi Zvizdića u medijima ne predstavljaju službene stavove Vijeća ministara BiH, nego su to isključivo osobni ili stranački stavovi i nevješt pokušaj politiziranja i dezinformiranja javnosti i stavljanje ključnih pitanja i problema za demokratsku, ali i svaku budućnost BiH u drugi plan – naveo je Bevanda.

Plenkoviću je zahvalio za cjelokupan napor i za, kako je naveo, nemjerljiv doprinos tome da istina o “političkom nasilju nad Hrvatima” u BiH bude prezentirana institucijama EU te u konačnici na doprinosu demokratskom putu BiH prema članstvu u Evropskoj uniji, zajednici kojoj hrvatski narod u BiH teži i za koju živi, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.