Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez dogovora na sastanku Unije udruženja poslodavaca i Vlade RS

Škrebić-Cvijanović

Na sastanku predstavnika Unije udruženja poslodavaca, Vlade Republike Srpske i političkih partija iz RS o novom zakonu o radu večeras u Banjaluci nije postignut konkretan dogovor, javlja Anadolu Agency (AA).

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS rekao je da sastanak nije prošao onako kako su očekivali.

Predstavnici opozicije, odnosno PDP-a i NDP-a Miroslav Brčkalo i Dragan Čavić napustili su sastanak ubrzo nakon početka jer nisu saglasni da Prijedlog zakona o radu bude upućen u Narodnu skupštinu po hitnoj proceduri. Sastanku su prisustvovali predstavnici stranaka koje čine vladajući koaliciju.

Škrebić je istakao da je opozicija u prethodnim razgovorima iznosila stavove po kojima podržavaju amandmane koje je Unija udruženja poslodavca predala na Prijedlog zakona o radu o kojem će sutra od 15 časova raspravljati poslanici Narodne skupštine RS.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS izjavila je da se amandmanima poslodavaca teži ka izjednačavanju rješenja u RS sa rješenjima u FBiH.

“Razumijem sve i jedan zahtjev koji su poslodavci ispostavili u formi amandmana jer je razumijem da je važno da se izjednačava privredni ambijent u entitetima”, kazala je Cvijanović i objasnila da postoje i mnoge druge stvari koje bi trebalo izjednačiti navodeći primjer cijene električne energije koja je jeftinija u RS u odnosu na FBiH.

Naglasila je da strahuje, obzirom na početak večerašnjeg sastanka, da će se rasprava u parlamentu RS svesti na politikanstvo i prepucavanje zašto se nije išlo u redovnu proceduru.

Govoreći o amandmanima poslodavaca istakla je da misli da nije realno da budu prihvaćeni u ovom trenutku. Navela je i da ovo neće biti jedini amandmani jer će i poslanički klubovi predložiti svoja rješenja.

“Vjerujem da će ovo što smo poslali pretrpiti izmjene, ne mogu da kažem u kojoj mjeri, zavisi od toga koliko će amandmana biti usvojeno”, rekla je Cvijanović, prenosi Anadolu Agency.

Narodna skupština RS će sutra raspravljati o novom zakonu o radu, a Savez sindikata RS najavio je proteste od 14 časova, sat prije početka zasjedanja.