prognoza za januar

Bez padavina do ponedjeljka kada se očekuje nagla promjena vremena

snijeg sarajevo zima vrijeme prognoza (1)

Danas će u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku naše zemlje sunčano

U Hercegovini i zapadu Bosne jutros je pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje preovladava vedro vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature zraka u 07 sati: Bugojno, Tuzla -6; Bjelašnica, Sanski Most, Zenica -5; Banja Luka, Gradačac, Srebrenica -4; Doboj -3; Bijeljina, Ivan-sedlo, Sarajevo -2; Bihać, Livno 1; Široki Brijeg 2; Grude 3; Mostar, Stolac 4; Trebinje 5 i Neum 9 stepeni.

Danas će u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku naše zemlje sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, veći dio dana, sa maglom i niskom naoblakom. Vjetar slab, veći dio dana jugozapadni. Dnevna temperatura od 4 do 10, na jugu od 9 do 13 stepeni.

U Sarajevu će biti pretežno sunčano. U nižim i padinskim sa maglom ili sumaglicom. Dnevna temperatura oko 6 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Vrijeme do kraja sedmice

U srijedu, u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskom naoblakom. U ostatku zemlje pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od minus tri do tri, na jugu od tri do sedam, a dnevna od pet do 10, na jugu od devet do 14 stepeni.

U četvrtak u Hercegovini i na zapadu Bosne pretežno sunčano. U ostatku Bosne, uglavnom, oblačno i maglovito. Jutarnja temperatura od minus dva do tri, na jugu od tri do sedam, a dnevna od tri do devet, na jugu od osam do 13.

U petak u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. U ostatku zemlje pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od minus četiri do dva, na jugu od dva do sedam, a dnevna od dva do osam, na jugu od osam do 12 stepeni Celzijusovih.

Prvog dana vikenda, u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove s maglom i niskim oblacima. U ostatku zemlje jutro pretežno sunčano uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslijepodne i tokom noći u Krajini i ponegdje u Posavini se očekuje kiša. U večernjim satima u Krajini kiša može preći u susnježicu i snijeg. Jutarnja temperatura od minus tri do dva, na jugu od dva do šest, a dnevna od tri do osam, na jugu od osam do 13 stepeni Celzijusovih.

Prognoza za januar

Od nedjelje 19. januara izgledna je promjena vremenskih prilika uz snježne padavine, posebno na zapadu i u centralnim krajevima Bosne.

Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, nestabilno vrijeme zadržaće se do ponedjeljka 20. januara, nakon čega slijedi postepena stabilizacija i prestanak padavina.

U periodu od 12. do 19. januara, jutarnje temperature u Bosni prognoziraju se od minus dva do tri, u Hercegovini od tri do sedam. Vrijednosti dnevnih temperatura u Bosni se očekuju od tri do devet, a u Hercegovini od osam do 13 stepeni.

Pad temperatura zraka izgledan je od 20. do kraja prognoznog perioda 27. januara, sa jutarnjim u Bosni od minus šest do minus jedan, na jugu od nula do tri stepena, a dnevne u Bosni od minus dva do tri, u Hercegovini od pet do devet stepeni Celzijusovih.